Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου 2018

Τουρκο-Αλβανικό όχι στο διάταγμα με το οποίο εξουσιοδοτείται η κυβέρνηση των Τιράνων να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις για τα θαλάσσια σύνορα στο Ιόνιο με την Ελλάδα

ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΜΕ ΚΑΘΕ ΤΡΟΠΟ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ, ΜΕ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΧΕΡΙ ΧΕΡΙ ΣΤΗΝΟΥΝ ΝΕΑ ΕΜΠΟΔΙΑ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ.

Του Γιώργου Σκαφιδά News247


Εμπόδια στην προοπτική επίτευξης μιας συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας για την οριοθέτηση των μεταξύ τους θαλασσίων ζωνών, εμφανίζεται να βάζει εσχάτως ο Αλβανός πρόεδρος Ιλίρ Μέτα, υπονομεύοντας έτσι τον στόχο της αποκατάστασης των εκκρεμοτήτων μεταξύ των δύο χωρών, έναν στόχο όμως απαραίτητο προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας προς την ΕΕ, όπως επιθυμούν διακαώς τα Τίρανα.


Ο Μέτα, που έχει μεγάλη σημασία να υπογραμμιστεί ότι δεν προέρχεται από το πολιτικό στρατόπεδο του Έντι Ράμα αλλά από την αλβανική αντιπολίτευση, εμφανίστηκε πιο συγκεκριμένα να αρνείται να υπογράψει σχετικό διάταγμα με το οποίο εξουσιοδοτείται η αλβανική κυβέρνηση να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις για τα θαλάσσια σύνορα στο Ιόνιο με την Ελλάδα.

Προκειμένου να δικαιολογήσει την εν λόγω άρνηση, ο ίδιος επικαλέστηκε την ανάγκη περαιτέρω πληροφόρησης, συνταγματικότητας (υπενθυμίζεται ότι ήταν το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας εκείνο που είχε ακυρώσει το 2010 τη συμφωνία που είχαν συνάψει οι δύο χώρες για τις θαλάσσιες ζώνες ένα χρόνο νωρίτερα) και «διαφάνειας» πάνω στο θέμα, ξεκαθαρίζοντας ότι... δεν είναι ο ρόλος του να υπογράφει «λευκά χαρτιά» ή «χαρτιά με προβλήματα» χορηγώντας σε άλλους την πληρεξουσιότητα. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Αλβανίας παραχώρησε, μάλιστα, και σχετική συνέντευξη Τύπου για το συγκεκριμένο θέμα.

Ξεκαθάρισε μεν ότι «δεν στοχεύει να λάβει μέρος στις συζητήσεις» ούτε να ηγηθεί της ομάδας διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα, καθώς ο ίδιος «δεν είναι εμπειρογνώμονας» όπως είπε. Την ίδια ώρα όμως, έθεσε αξιώσεις εμφανιζόμενος ως εκπρόσωπος της αλβανικής αντιπολίτευσης, εξαπολύοντας μάλιστα κατηγορίες εναντίον τόσο του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα όσο και του Αλβανού ΥΠΕΞ Ντιτμίρ Μπουσάτι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ όχι υβριστικά σχόλια,το ellada-kupros δεν φέρει ευθύνη για τυχόν υβριστικούς χαρακτηρισμούς.Σφάξτε τους με το βαμβάκι..έχουμε πλούσιο λεξιλόγιο άλλωστε.