Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

ΚΥΠΡΟΣ - Προσοχή στα πυραμιδωτά συστήματα πωλήσεων

Η Υπηρεσία Ανταγωνισμού και Προστασίας Καταναλωτών του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού καλεί τους καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και επιφυλακτικοί και να αποφεύγουν τη συμμετοχή σε πυραμιδωτά συστήματα πωλήσεων.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της υπηρεσίας, τα συστήματα που υπόσχονται οφέλη με την εισαγωγή νέων καταναλωτών στο σύστημα, πλήττουν τα οικονομικά τους συμφέροντα και είναι παράνομα, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Η Υπηρεσία Ανταγωνισμού διερευνά υποθέσεις πιθανών παραβάσεων προνοιών του πιο πάνω Νόμου, με ιδιαίτερη έμφαση στα πυραμιδωτά συστήματα πωλήσεων.

Οι πρακτικές που διερευνώνται αφορούν συστήματα πωλήσεων καφέ, χυμού, νερού και πώλησης ταξιδιών και διακοπών.
Αντικείμενο των διερευνώμενων παραβάσεων είναι η δημιουργία, λειτουργία ή προώθηση ενός πυραμιδωτού συστήματος πωλήσεων, όπου ο καταναλωτής θεωρεί ότι έχει την ευκαιρία να έχει μεγαλύτερο όφελος με την εισαγωγή άλλων καταναλωτών στο σύστημα παρά με την πώληση ή την κατανάλωση προϊόντων.

Με βάση τη σχετική νομοθεσία, τα πυραμιδωτά συστήματα πωλήσεων (πυραμίδες) απαγορεύονται και θεωρούνται αθέμιτες εμπορικές πρακτικές. Πυραμιδωτό σύστημα πωλήσεων θεωρείται ένα σύστημα κατά το οποίο ο καταναλωτής έχει τη δυνατότητα να εγγραφεί ως μέλος και ταυτόχρονα του δίνεται η δυνατότητα να εγγράψει και άλλα μέλη. Ο καταναλωτής ανάλογα με τον αριθμό των άλλων μελών που θα εγγράψει, θα τυγχάνει και του ανάλογου οικονομικού ή άλλου οφέλους.

Η Υπηρεσία Ανταγωνισμού και Προστασίας Καταναλωτών σημειώνει ιδιαίτερα το γεγονός ότι σε ορισμένες οργανωμένες συγκεντρώσεις που διοργανώνονται στην Κύπρο για προώθηση της εμπορικής πρακτικής των πυραμιδωτών πωλήσεων χρησιμοποιούνται μέθοδοι με επίκεντρο την ψυχολογία των ακροατών και τη δημιουργία κλίματος ενθουσιασμού, με παρουσίαση στοιχείων και δημιουργία προσδοκιών που ευνοούν την υπογραφή συμβολαίου ή την καταβολή κάποιου ποσού ως συνδρομής μέλους ή άλλης μορφής συνδρομής, χωρίς ιδιαίτερο προβληματισμό και χωρίς την εκτίμηση των πιθανών κινδύνων για τα οικονομικά συμφέροντα.

http://www.ikypros.com/easyconsole.cfm/id/85868

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ όχι υβριστικά σχόλια,το ellada-kupros δεν φέρει ευθύνη για τυχόν υβριστικούς χαρακτηρισμούς.Σφάξτε τους με το βαμβάκι..έχουμε πλούσιο λεξιλόγιο άλλωστε.