Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2024

Η Ελλάδα των σκλάβων και της κακοπληρωμένης εργασίας σε γαλέρες και μπουντρούμια..

Αντιγραφή κειμένου από το φιλικό: 
https://antimedia.gr

Το τοπίο που επικρατεί στον κλάδο του Εμπορίου όσον αφορά τις συμβάσεις, τους μισθούς πείνας και τους κανονισμούς εργασίας ανέδειξε ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, με συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το πρωί της Παρασκευής.

«Πολλές φορές χρησιμοποιούμε τους όρους εργασιακή ζούγκλα και σύγχρονη δουλεία», σημείωσε η Ντίνα Γκογκάκη, πρόεδρος του Συλλόγου, εξηγώντας πως οι όροι αυτοί δεν αποτελούν απλά μια λεκτική υπερβολή, αλλά αντανακλούν τους όρους «σκλαβιάς» που περιλαμβάνουν οι ατομικές συμβάσεις και οι κανονισμοί που επιβάλλει η εργοδοσία, αξιοποιώντας τους αντεργατικούς νόμους.

Αφορμή για την πρωτοβουλία του Συλλόγου, όπως επισήμανε, στάθηκε το κύμα καταγγελιών που δέχεται το τελευταίο διάστημα για τροποποιητικές συμβάσεις, μονομερείς μεταβολές και συμψηφισμό μισθών που εξαφανίζει επιδόματα και εταιρικές παροχές.

Ορισμένα από τα ενδεικτικά παραδείγματα που παρουσιάστηκαν από το σωματείο είναι τα ακόλουθα:

– Στην τροποποιητική Σύμβαση στην αλυσίδα «Metro – My Market», ο τόπος εργασίας, η ειδικότητα και τα καθήκοντα, το ωράριο και η άδεια των εργαζομένων μπορούν να μεταβάλλονται με βάση το διευθυντικό δικαίωμα. Το μέρος του μισθού που χορηγείται «εξ ελευθεριότητας» της εταιρείας μπορεί να συμψηφίζεται με οποιαδήποτε μελλοντική αύξηση, ενώ στην περίπτωση που του ανατεθούν καθήκοντα ταμία ο εργαζόμενος «συναινεί ρητώς όπως του παρακρατηθεί από τις μηνιαίες αποδοχές του κάθε πόσο πιθανού ταμειακού ελλείμματος».

Στα πολυκαταστήματα «Attica» η Σύμβαση προβλέπει «μονομερές δικαίωμα ανάκλησης ή παύσης» κάθε παροχής της εταιρείας, ενώ η εργοδοσία μπορεί να συμψηφίζει ακόμα και το 1/4 του μισθού με ποσό που αντιστοιχεί σε ταμειακά ελλείμματα.

Στην εταιρεία «Celestino» κατοχυρώνεται το «δικαίωμα» της εργοδοσίας να επιβάλλει εξαήμερη εργασία και διακεκομμένο ωράριο, αλλά και να δανείζει το προσωπικό της σε άλλες επιχειρήσεις.

– Η δυνατότητα της εργοδοσίας να επιβάλλει εξαήμερη εργασία και διακεκομμένο ωράριο προβλέπεται επίσης στα «Praktiker».

– Στα «Lidl» ανακοινώθηκε διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας (από τις 7.45 το πρωί έως τις 9 το βράδυ) και άνοιγμα την Καθαρά Δευτέρα.

– Στον «Σκλαβενίτη» προγράμματα εργασίας και ωράρια μπορούν να τροποποιούνται κατά βούληση από την εργοδοσία, ενώ ακόμα και η ετήσια κανονική άδεια μπορεί να διακοπεί σε περίπτωση έκτακτων αναγκών.

Τα παραπάνω πάνε πακέτο με τους εσωτερικούς κανονισμούς, στις ίδιες και πολλές ακόμα επιχειρήσεις, που προβλέπουν πειθαρχικές ποινές και πρόστιμα.

Κραυγαλέο παράδειγμα της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, που δένει χειροπόδαρα τους εργαζόμενους, αποτελεί ο κανονισμός της επιχείρησης «Jumbo», που φτάνει στο σημείο να προβλέπει πως η εταιρεία φέρει την ιδιότητα του υπεύθυνου επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων. Πρόκειται για την εταιρεία ο ιδιοκτήτης της οποίας ζήτησε πρόσφατα επταήμερη εργασία και λιγότερες αργίες, όταν υπάρχει πλήθος εργαζομένων που κατά το δίμηνο Νοέμβρη – Δεκέμβρη χρειάστηκε να δουλέψουν συνεχόμενα με εξαίρεση έξι μόλις μέρες συνολικά.

«Θα κάνουμε τα πάντα για να κινητοποιήσουμε Επιθεωρήσεις Εργασίας, να βρεθούμε μέσα στα καταστήματα, να μπει φρένο σε αυτό το απαράδεκτο καθεστώς», τόνισε η Ντίνα Γκογκάκη.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στο κρίσιμο αίτημα για αυξήσεις στους μισθούς, καθώς η εργασία στον κλάδο είναι ιδιαίτερα κακοπληρωμένη. Μεγάλο κομμάτι εργαζομένων αμείβεται με μεικτό μισθό της τάξης των 780 ευρώ, ενώ «καλοπληρωμένος» θεωρείται ο εμποροϋπάλληλος που παίρνει 800-900 ευρώ έχοντας στην πλάτη του προϋπηρεσία 15 και 20 ετών. Ακόμα χειρότερα είναι τα πράγματα για τους εργαζόμενους με μερική απασχόληση που αμείβονται με μισθούς πείνας που οριακά αγγίζουν τα 400 ευρώ.

Τέλος, η Ντ. Γκογκάκη κατήγγειλε την εργοδοτική πρακτική που «εξαφανίζει» από τις μισθοδοσίες επιδόματα που χρόνια λαμβάνουν οι εργαζόμενοι, μέσα από τον χαρακτηρισμό τους ως «εταιρική παροχή» και τον συμψηφισμό τους με κάθε αύξηση που δίνεται στον βασικό μισθό, με το «ξεπάγωμα» των τριετιών και πάει λέγοντας. «Αυτή την εργασιακή ζούγκλα δεν θα την επιτρέψουμε. Δίνουμε το σήμα ότι “ως εδώ”», τόνισε η πρόεδρος του Συλλόγου και κάλεσε τις συνδικαλιστικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του Εμπορίου, τα κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία, να συντονίσουν τη δράση τους.

«Σήμερα είναι ακόμα πιο άμεσο, ακόμα πιο επίκαιρο το αίτημα για υπογραφή Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης στο Εμπόριο με αυξήσεις, Κλαδικής Σύμβασης που πέρα από το μισθολογικό θα βάζει φρένο και στην πλήρη ασυδοσία της εργοδοσίας στους όρους δουλειάς και στο ωράριο», υπογράμμισε. Στην κατεύθυνση αυτή, κάλεσε τους εμποροϋπαλλήλους να κάνουν δική τους υπόθεση την απεργία στις 28 Φλεβάρη. «Να μετρήσουμε περισσότερους απεργούς μέσα στον κλάδο, μέσα στα καταστήματα, που θα σπάσουν τον φόβο, που θα βγουν στον δρόμο για τη ζωή τους», κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ όχι υβριστικά σχόλια,το ellada-kupros δεν φέρει ευθύνη για τυχόν υβριστικούς χαρακτηρισμούς.Σφάξτε τους με το βαμβάκι..έχουμε πλούσιο λεξιλόγιο άλλωστε.