Οι “ρασκόλνικοι” ή Ρασκόλ είναι οι Παλαιοί Πιστοί Χριστιανοί Ορθόδοξοι που εγκατέλειψαν τη Ρωσία με τον φόβο των διωγμών μετά και την επίμονη άρνηση που έδειξαν στις μεταρρυθμίσεις του Πατριάρχη Νίκωνος, ο οποίος έλαβε το 1652 την απόφαση να αναθεωρηθούν ορισμένα λειτουργικά κείμενα και να αλλάξει το τελετουργικό σύμφωνα με τον ελληνορθόδοξο-βυζαντινό κανόνα. Από το 1667, σ’ ολόκληρη τη Ρωσία, ξεκίνησαν διωγμοί κατά των πιστών του παλαιού τελετουργικού τύπου. Ο δε Πατριάρχης Νίκωνος ήταν σφόδρα υπέρ της Βυζαντινής παράδοσης αν και ο ίδιος ήθελε να προσαρμόσει τα τελετουργικά στους κανόνες του Βυζαντίου και να αφαιρέσει προσθήκες σε αυτά που όπως λένε οι ιστορικοί είχαν προστεθεί από λάθη στις αντιγραφές και από ιερείς που δεν τήρησαν τους κανόνες της εκκλησίας, συν την ελλειπή εκπαίδευση σε πολλούς από αυτούς που συντέλεσε στην λανθασμένη αλλαγή κάποιων κανόνων της εκκλησίας.
Που ζουν οι Παλαιοί χριστιανοί; Στο δέλτα του μεγάλου ποταμού της Ευρώπης(Δούναβης), στις επικράτειες της Ρουμανίας, της Ουκρανίας και της Μολδαβίας, σήμερα, όπως και τριακόσια χρόνια πριν και μιλούν την παλαιά ρωσική ακολουθόντας τον παλαιό ορθόδοξο τύπο. Θα τους δούμε επίσης και στο Ντον, στο Κουμπάν, στη Σιβηρία, στην Άπω Ανατολή.
Στην δε Ρουμανία «αφομοιώθηκαν» από την κοινότητα των Λιποβάνων.Οι Λιποβάνοι άντρες συνηθίζουν να μην ξυρίζονται, δεν βάζουν πουκάμισα μέσα στο παντελόνι, φορούν απλές ζώνες. Το φόρεμα “σαραφάνι” αποτελεί την απαραίτητη γυναικεία ενδυμασία για το Πάσχα. Μόνο οι Παλαιοί Πιστοί έχουν τη “λεστόβκα” – ένα είδος κομποσκοίνι.
Οι Λιποβάνοι έχουν διατηρήσει τα ρωσικά έθιμα – του γάμου, των Αποκριών, ειδικές εκκλησιαστικές εορτές – που υπήρχαν πριν από τον Μεγάλο Πέτρο.
Ο θεματοφύλακας αυτών των παραδόσεων είναι, φυσικά, η εκκλησία, όπου οι λειτουργίες πραγματοποιούνται στα παλαιά ρωσικά.
Οι διωγμοί που υπέστησαν είχαν λίγο απ΄όλα,κάθε παρέκκλιση από την ορθή Νικωνική Ορθοδοξία τιμωρούνταν με θάνατο με δήμευση περιουσίας, σε ορισμένες περιπτώσεις με αιώνια φυλάκιση και στη συνέχεια με πολυετή ποινή φυλάκισης, καταναγκαστική εργασία ή εξορία.
Το 2006, ξεκίνησε ένα κρατικό πρόγραμμα για την υποστήριξη της εθελοντικής επανεγκατάστασης συμπατριωτών που ζουν στο εξωτερικό στη Ρωσική Ομοσπονδία. Το 2012, ο Πούτιν το έκανε αόριστο. Το Magadan, η Sakhalin, η Kamchatka, η Buryatia κηρύχθηκαν περιοχές προτεραιότητας για εγκατάσταση.
Η ρωσική κυβέρνηση έχει υποσχεθεί ότι θα πληρώσει για τη μετακόμιση, θα παράσχει στέγη, θα παράσχει γενναία επιδότηση (έως 120 χιλιάδες ρούβλια για κάθε μέλος της οικογένειας) και θα πληρώσει επιδόματα ανεργίας για τους πρώτους 6 μήνες. Υπό τον όρο: δεν μπορείτε να φύγετε μέχρι τα χρήματα που διατέθηκαν για επανεγκατάσταση να αποπληρωθούν με όρους ή να επιστραφούν.
Oι μεταρρυθμίσεις του Πατριάρχη Νίκωνα ήταν:
Το λεγόμενο "βιβλίο στα δεξιά", που εκφράζεται στην επιμέλεια των κειμένων της Αγίας Γραφής και των λειτουργικών βιβλίων, που οδήγησε σε αλλαγές, ειδικότερα, στο κείμενο της μετάφρασης του Συμβόλου της Πίστης που υιοθετήθηκε στη Ρωσική Εκκλησία.
Το επιφώνημα «Αλληλούγια» κατά το άσμα προς τιμήν της Αγίας Τριάδας άρχισε να προφέρεται όχι δύο φορές (επαυξημένη αλελούγια), αλλά τρεις φορές (τριγωνικό).
Η τεχνοτροπία της σφραγίδας στα πρόσφορα έχει πλέον αλλάξει.
Τα Λειτουργικά και τελετουργικά χαρακτηριστικά, άλλαξαν σε πολλά επίπεδα. Για παράδειγμα στα Θεοφάνεια ο αγιασμός γίνεται πάντα την παραμονή το βράδυ.
Τα Λειτουργικά και τελετουργικά χαρακτηριστικά, άλλαξαν σε πολλά επίπεδα. Για παράδειγμα στα Θεοφάνεια ο αγιασμός γίνεται πάντα την παραμονή το βράδυ.
Σήμερα σε πολλές επαρχίες της Ρωσίας ζουν εκατοντάδες χιλιάδες παλαιοί πιστοί, είναι αναγνωρισμένη οντότητα και ζουν με όλα τα δικαιώματα όπως και οι υπόλοιποι κάτοικοι της Ρωσίας. Έχουν εκκλησίες, κοιμητήρια και πρόσφατα τους επισκέφθηκε και ο Ρώσος ηγέτης Β.Πούτιν, αναγνωρίζοντας την συνδρομή τους στις εσχατιές της Ρωσίας όπως στον Αρκτικό κύκλο που ζουν κυριολεκτικά στα όρια.
Πριν μια πενταετία άρχισε ένα φιλόδοξο σχέδιο για τον Ρωσικό στρατό και συγκεκριμένα τις Ειδικές δυνάμεις όπου εκπαιδεύτηκαν από ομαδάρχες των παλαιών πιστών για το πως να επιβιώσουν στην παγωμένη Τούνδρα, κάτω από ακραίες συνθήκες και με ελάχιστη τροφή. Αυτό ήταν ένα άκρως επιτυχημένο σχέδιο που βοήθησε τα μέγιστα τους άνδρες των ειδικών δυνάμεων ώστε να μπορούν να πολεμούν επί μακρόν σε εχθρικό περιβάλλον, με ελάχιστη τροφή και υπό ακραίες καιρικές συνθήκες.
Η εκπαίδευση τους κράτησε 30 ημέρες στα αφιλόξενα εδάφη του ποταμού Μαλί Γιένισεϊ στη Δημοκρατία της Τούβα που είναι μια Ρωσική περιοχή κοντά στα σύνορα με την Μογγολία.
Τα αποτελέσματα τα είδαμε φυσικά στην Ουκρανία όπου οι Ειδικές δυνάμεις έδρασαν ταχύτατα και με πολύ επιτυχημένα αποτελέσματα, η δε διαβίωση τους σε εχθρικό περιβάλλον έχει αναβαθμιστεί κάθετα.
Στα δικά μας δεν είχε μέχρι και πρόσφατα υπάρξει οργανωμένη κοινότητα Παλαιών πιστών στην Ελλάδα, αλλά και οι καταγραφές τους είναι μηδενικές, η πιθανότητα να έχουν προσηλυτιστεί από Ρώσους ή Ρωσόφωνους είναι πολύ μεγάλη. Η δεύτερη μεγάλη αλήθεια είναι ότι το ανθελληνικό κράτος αρέσκεται να κυνηγά Χριστιανούς αλλά κάνει τα στραβά μάτια στις ευπαθείς οικογένειες των δήθεν Ρομά που λεηλατούν οικισμούς, κλέβουν, ζητιανεύουν και μαθαίνουν το να γίνονται εγκληματικά στοιχεία από μικρά παιδιά..
Θα περιμένουμε να δούμε πως θα συνεχίσει το Ελλαδικό προδοτικό κράτος να συμπεριφέρεται σε Χριστιανούς Ορθόδοξους..
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλώ όχι υβριστικά σχόλια,το ellada-kupros δεν φέρει ευθύνη για τυχόν υβριστικούς χαρακτηρισμούς.Σφάξτε τους με το βαμβάκι..έχουμε πλούσιο λεξιλόγιο άλλωστε.