Δευτέρα 11 Ιουνίου 2018

ΕΘΝΙΚΗ ΦΡΟΥΡΑ - Ημερίδα «Ασφαλής Πλοήγηση στο Διαδίκτυο»

Η Εθνική Φρουρά στο πλαίσιο του Θεματικού Μήνα Ασφαλής Χρήση του Διαδικτύου, διοργάνωσε ενημερωτική ημερίδα με τίτλο «Ασφαλής Πλοήγηση στο Διαδίκτυο», στην Αίθουσα Τελετών του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Ιεράς Μονής Κύκκου στις 07 Ιουνίου 2018.

Σκοπός της ημερίδας ήταν ενημέρωση του προσωπικού της ΕΦ για τους κινδύνους που ελλοχεύουν στο διαδίκτυο καθώς και τα μέτρα επαύξησης της ασφάλειας κατά τη χρήση τόσο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όσο και των διαδικτυακών εφαρμογών, ιδιαίτερα όταν η πρόσβαση πραγματοποιείται μέσω δημόσιου ή άγνωστου δικτύου.

Εισηγητές στην ημερίδα ήταν ο κ. Χρίστος Σοφοκλέους του Γραφείου Επιτρόπου Ρυθμίσεως Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΓΕΡΗΕΤ), ο κ. Δημήτρης Παπαπέτρου του Τμήματος Εσωτερικού Ελέγχου, ο κ. Γιώργος Κάρκας του Γραφείου Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Αστυνομίας της Κύπρου, ο Αντισυνταγματάρχης (ΕΠ) Δημήτριος Πισσανίδης της Διοίκησης Επικοινωνιών Πληροφορικής και Κυβερνοάμυνας της Εθνικής Φρουράς και ο κ. Σταύρος Σταύρου, αναπληρωτής καθηγητής του Ανοιχτού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας υπογραμμίστηκε η αναγκαιότητα της χρήσης του διαδικτύου και των υπηρεσιών που αυτό παρέχει μέσα από τις υφιστάμενες διαδικτυακές εφαρμογές και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναδεικνύοντας παράλληλα τους κινδύνους που ελλοχεύουν τόσο για την ασφάλεια των μέσων πρόσβασης, όσο και για την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων του εκάστοτε χρήστη από την απρόσεκτη και μη ορθολογική χρήση του διαδικτύου.

Επιπλέον, για την πληρέστερη κατανόηση των όσων παρουσιάστηκαν στην ημερίδα, πραγματοποιήθηκε διαδραστικό εργαστήριο με την εθελοντική συμμετοχή του κοινού, στο οποίο έγινε επίδειξη της ευκολίας προσβολής ενός δικτύου.

Στο τέλος των εργασιών της ημερίδας πραγματοποιήθηκε από τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, βράβευση των πρωτευσάντων αφισών όπως αυτές προέκυψαν από τον διαγωνισμό που διεξήχθη κατά τη διάρκεια του εν λόγω θεματικού μήνα και στον οποίο έλαβαν μέρος προσωπικό του συνόλου των Σχηματισμών, Διευθύνσεων και Διοικήσεων της Εθνικής Φρουράς σε εθελοντική βάση.

Την ημερίδα παρακολούθησαν, o Επίτροπος Ρυθμίσεως Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων, κ. Γιώργος Μιχαηλίδης, η Ηγεσία του ΓΕΕΦ, η Έφορος Εσωτερικού Ελέγχου της Δημοκρατίας , κα Άννα Ζαβού-Χριστοφόρου, εκπρόσωποι των Διοικήσεων και Σχηματισμών της Εθνικής Φρουράς καθώς και μεγάλος αριθμός στελεχών.

Ο Αρχηγός του ΓΕΕΦ, Αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης, στο χαιρετισμό του υπογράμμισε την ανάγκη χρησιμοποίησης των υπηρεσιών του διαδικτύου με τον ορθό τρόπο προκειμένου να αποφευχθεί η διαρροή τόσο των προσωπικών μας δεδομένων όσο και η προστασία του οργανισμού στον οποίο ανήκουμε. Επέστησε την προσοχή αναφορικά με το υλικό των αναρτήσεων το οποίο πολλές φορές μπορεί να δώσει πολύ σημαντικές πληροφορίες στους εκάστοτε κακόβουλους χρήστες, προσθέτοντας ότι ο κίνδυνος κυβερνο-επιθέσεων είναι πλέον υπαρκτός και ορατός με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό του 2007 στην Εσθονία. Τόνισε το γεγονός ότι τα λάθη που οδηγούν στη δημιουργία προβλημάτων σχετικά με τη διαρροή πληροφοριών κάθε κατηγορίας είναι πλέον γνωστά, προτρέποντας όλους να μάθουν από αυτά τα λάθη και να μην υποπίπτουν στα ίδια. Κλείνοντας, αναφέρθηκε στην ανάγκη τήρησης των κανόνων ασφαλείας που διέπουν τις διαδικασίες λειτουργίας του εκάστοτε οργανισμού, ενώ αναφέρθηκε στην αποφυγή ανάληψης ενεργειών οι οποίες εγκυμονούν κινδύνους αναφορικά με τη δημιουργία παράθυρων ευκαιρίας σε επιβλαβείς για το συμφέρον μας χρήστες.

Μετά το πέρας της ημερίδας ο Αρχηγός της ΕΦ επέδωσε αναμνηστικές πλακέτες στους ομιλητές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ όχι υβριστικά σχόλια,το ellada-kupros δεν φέρει ευθύνη για τυχόν υβριστικούς χαρακτηρισμούς.Σφάξτε τους με το βαμβάκι..έχουμε πλούσιο λεξιλόγιο άλλωστε.