Τετάρτη 31 Μαΐου 2017

Το Εγχείρημα της Rojava

Το Ένας Απρόβλεπτος Δρόμος είναι μια εμπνευσμένη εξιστόρηση της αυτόνομης κουρδικής περιοχής στη Συρία, αλλά συγκαλύπτει τις αντιφάσεις της Rojava.

Σύμφωνα με το οπισθόφυλλο του βιβλίου Ένας Απρόβλεπτος Δρόμος: Γυναίκες Πολεμούν το Ισλαμικό Κράτος της Meredith Tax, μια «δημοκρατική κοινωνία» με «τις γυναίκες στην πρώτη γραμμή ως σκληρές μαχήτριες και ηγέτιδες» γεννιέται εν μέσω της καταστροφής της Συρίας. Αυτή η νέα κοινωνία – η Rojava. - ιδρύθηκε από το Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης(PYD), Κουρδοσυριακό παρακλάδι του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ). 

Η Rojava απέσπασε πλατιά προσοχή κατά τη διάρκεια της άμυνας του Kobanê το 2014.
Τοβιβλίο της Tax προορίζεται για αναγνώστες που αναζητούν μια εισαγωγή στην ιστορία του κουρδικού εθνικού κινήματος και του ηρωικού του αγώνα ενάντια στο ISIS στη βόρεια Συρία. Αλλά αν και η Tax είναι πειστική όταν ισχυρίζεται ότι η Αριστερά πρέπει να υποστηρίξει το κουρδικό απελευθερωτικό κίνημα, το Ένας Απρόβλεπτος Δρόμος έχει αμαυρωθεί από μια άνιση παρουσίαση της κουρδικής ιστορίας και από τηνπρόθεσή του να αποσιωπήσει τα στραβοπατήματα του κινήματος.


Δύο Οράματα

H Tax εστιάζει σε δύο σημαντικές πολιτικές παραδόσεις στο Κουρδικό εθνικό κίνημα: το ΡΚΚ και το, πιο συντηρητικό, Δημοκρατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (KDP).

Το 1946, ο Μουσταφά Μπαρζανί ίδρυσε το KDP στο μοναδικό κουρδικό κράτος της σύγχρονης ιστορίας, τη Δημοκρατία του Mahabad, που επιβίωσε για λιγότερο από ένα χρόνο πριν καταληφθεί από το Ιράν. Ο Μπαρζανί –ο οποίος ηγήθηκε του ένοπλου αγώνα τόσο ενάντια στο Ιράν όσο και στο Ιράκ, εξορίστηκε μετά την ήττα του Mahabad και στη συνέχεια συμμάχησε, μέχρι που τον πρόδωσαν, με τις ΗΠΑ στην κουρδική αντίσταση ενάντια στο ιρακινό καθεστώς Μπάαθ– παραμένει για πολλούς Κούρδους μια σημαντική φιγούρα. Ο γιος του, Μασούντ Μπαρζανί, είναι ο σημερινός ηγέτης του KDP και πρόεδρος της περιοχής του Ιρακινού Κουρδιστάν .
Η Tax παρουσιάζει το KPD ως το αντίθετο του PKK: το πρώτο είναι παραδοσιακό – όπως αποδεικνύεται από το συνεχιζόμενο ρόλο της πατριάς Μπαρζανί, τις συμμαχίες του κόμματος με ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, καθώς και την παραδοσιακή του έκκληση για ένα συμβατικό κουρδικό έθνος-κράτος– ενώ το δεύτερο είναι επαναστατικό. 

Το PKK, στην εξιστόρηση της Tax, απορρίπτει τόσο τις παραδοσιακές δομές της κουρδικής κοινωνίας όσο και το σύγχρονο έθνος-κράτος, καλώντας για πλήρη απελευθέρωση των Κούρδων, ειδικά των γυναικών. Αν και αρχικά ιδρύθηκε ως ένα μαρξιστικό-λενινιστικό κόμμα, το PKK έχει άμεσα οργανώσει και έμμεσα εμπνεύσει ένα πολύπλοκο οικοσύστημα από δημόσιες και μυστικές πολιτικές και κοινωνικές οργανώσεις σε διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του PYD της Συρίας. 

Το KDP και το ΡΚΚ ισχυρίζονται και τα δύο ότι εκπροσωπούν τον κουρδικό λαό και έχουν έντονη αντιπαλότητα, ανταγωνιζόμενα βίαια για υποστήριξη προς τα οράματά τους για το μέλλον της κουρδικής κοινωνίας.


Η περιοχή του ιρακινού Κουρδιστάν προσεγγίζει περισσότερο το όραμα του KDP˙ το όραμα του «κινήματος του PKK» έχει τεθεί σε εφαρμογή στις κουρδικές περιοχές στη Βόρεια Συρία.
Η Tax εξηγεί ότι η Rojava ελπίζει να παραμείνει μια αυτόνομη περιοχή σε μια επιβίωση τουσυριακού κράτους. Εκεί, οι πολίτες θα απολαμβάνουν ίσα δικαιώματα, ανεξάρτητα από την εθνικότητα, το φύλο ή τη θρησκεία. Η οικονομία θα οργανωθεί στην υπηρεσίαολόκληρης της κοινότητας με έμφαση στις συνεταιριστικές επιχειρήσεις. Ένα περίπλοκο δίκτυο εκλεγμένων συμβουλίων θα κατέχουν την πολιτική εξουσία. Με τον τρόπο αυτό, το κίνημα ισχυρίζεται ότι χτίζει «δημοκρατία χωρίς το κράτος», δεδομένου ότι η δομή του θα εξαλείψει, υποτίθεται, το είδος εξαναγκασμού που δίνει στα περισσότερα κράτη την εξουσία τους. Αυτό το μοντέλο, κατά την ιδεολογία του αρχηγού του κόμματος Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ονομάζεται συνομοσπονδιακή δημοκρατία.


Εναλλασσόμενες Συμμαχίες

Διαβάστε την συνέχεια στην πηγή του: http://paranagnostis.blogspot.fi/2016/12/rojava.html

Γιατί αυτό που βλέπουμε σε ΣΥΡΙΑ και ΙΡΑΚ πρέπει να το καταλάβουμε και να μην δεχόμαστε αμάσητα ότι μας πωλούν τα δελτία των 8.

Ο επικήδειος του Κυριάκου Μητσοτάκη




"Όποιος θέλει να ξέρει αληθινά ποιος ήταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ας αναλογιστεί τον τόπο που επέλεξε για τη μόνιμη κατοικία του.

Ένα μικρό αγροτικό νεκροταφείο στον Αργουλιδέ Χανίων. Πέντε κυπαρίσσια, λίγα λουλούδια κι ένα πέτρινο εκκλησάκι.

Ούτε μνήμα μαρμάρινο ούτε, βέβαια, καμία πολυτέλεια.

Ένας ανυποψίαστος περαστικός δεν θα φανταζόταν ποτέ ότι ένας σπουδαίος άνδρας κείτεται εκεί.

Όμως, αυτό ήθελες. Δεν είχες ανάγκη από κάτι παραπάνω.

Η ζωή σε γέμισε εμπειρίες και δεν περίμενες των σοφιστών τον έπαινο για να κάνεις τον δικό σου απολογισμό.

Σου έφτανε να είσαι μαζί με την Μαρίκα σου, τον «Κοπέρνικο», όπως χαριτολογώντας την αποκαλούσες.

Και, βέβαια, με θέα παντοτινή το αγαπημένο σου Ακρωτήρι. Και με συντροφιά τα Λευκά Όρη.

Εκεί που περπάτησες αγέρωχος με την κατσούνα σου. Εκεί που έκανες τα πρώτα σου πολιτικά βήματα, διδάσκοντας γενναιότητα, αλλά μαζί και φρόνηση.

Και στερνή σου επιθυμία, όταν με δυσκολία πια έβγαινε η φωνή σου, ήταν να μην σταλούν στεφάνια στην κηδεία σου, αλλά να φυτέψουμε στη μνήμη σου ένα δάσος στα βουνά της Κρήτης.

Ήσουν ο τελευταίος μιας γενιάς που πέρασε ανάμεσα από Συμπληγάδες.

Αλλά και μιας γενιάς που δεν έμεινε ποτέ από αντοχή, που ένιωσε μέσα της βαθιά τις δυνατότητες της πατρίδας μας και πίστεψε σ’ αυτές.

Μιας γενιάς για την οποία τίποτα δεν έδειχνε αδύνατο ή ακατόρθωτο.

Και σήμερα, που η Ελλάδα δείχνει αποσβολωμένη μπροστά στους Λαιστρυγόνες και τους Κύκλωπες μιας μεγάλης κρίσης, τα λόγια σου δεν είναι για να μας θυμίζουν τι θα μπορούσε να είχε συμβεί αν….

Είχες, άλλωστε, απόλυτη επίγνωση ότι η Ιστορία δεν γράφεται με τα «αν» και ότι ο χρόνος δεν γυρίζει ποτέ πίσω.

Γι’ αυτό και το βλέμμα σου ήταν πάντα εστιασμένο στο μέλλον. Κοιτούσες μπροστά και μακριά κι αυτή ήταν η δύναμή σου.

Η πολιτική σου παρακαταθήκη είναι αειθαλής, όπως, εξάλλου, αειθαλής υπήρξες και εσύ. Και το παράδειγμά σου είναι οδηγός για όλους μας.

Να λέμε την αλήθεια και να μην κολακεύουμε το λαό. Να σεβόμαστε τη Δημοκρατία και τους κανόνες της. Και ειδικά το Κοινοβούλιο, το οποίο τόσο πολύ αγάπησες.

Να επιδιώκουμε την ενότητα και όχι το διχασμό. Να μην ξεχνάμε ποτέ ότι το μέλλον της Ελλάδας είναι στο κέντρο της Ευρώπης.

Απλές κουβέντες που ενσταλάχτηκαν μέσα σου στη διάρκεια μιας ολόκληρης ζωής, μιας ζωής πολυκύμαντης και συναρπαστικής.

Σε ικανοποιούσε και σε στεναχωρούσε, ταυτόχρονα, που ήσουν μπροστά από την εποχή σου και που δικαιώθηκες εν ζωή. Σε ικανοποιούσε, αλλά δεν σου αρκούσε.

Και δεν σου αρκούσε, όχι γιατί ήσουν ματαιόδοξος, το αντίθετο. Αλλά γιατί ήξερες ότι το κακό το οποίο πάλεψες μια ζωή, είναι πάντα ζωντανό.

Ο λαϊκισμός, ο φθόνος, η μισαλλοδοξία, ο διχασμός παραμένουν, δυστυχώς, θλιβεροί συνοδοιπόροι της ιστορικής μας διαδρομής.

Και τώρα, στη δική μας γενιά περνά το χρέος να αντιμετωπίσουμε το λαϊκισμό, το φθόνο, τη μισαλλοδοξία, το διχασμό.

Γι’ αυτό και σου άρεσε τόσο πολύ να μας θυμίζεις τους στίχους του αγαπημένου σου Κωστή Παλαμά: «Χρωστάμε εις όσους ήρθαν, πέρασαν, θα ‘ρθούνε, θα περάσουν, κριτές θα μας δικάσουν, οι αγέννητοι, οι νεκροί».

Μεγάλο το βάρος, μεγαλύτερη η ευθύνη.

Αλλά, πάνω από όλα, η συμβουλή σου σε εμάς τους νεότερους ήταν πολύ απλή:

Να αγαπάτε τους συνανθρώπους σας και να ξεκινάτε πάντα με διάθεση να τους βοηθήσετε.

Γιατί πίσω από τον πολιτικό αντίπαλο που πολλοί προσπάθησαν να σπιλώσουν, υπήρχε ένας ζεστός άνθρωπος με μεγάλη καρδιά, που άγγιξε πολλές ψυχές.

Και πίσω από τα πρωτόκολλα και τις τιμές που με κάθε επισημότητα σου αποδίδει σήμερα η Ελληνική Δημοκρατία, χιλιάδες συμπολίτες μας θα χύσουν ένα δάκρυ βουβό.

Γιατί πέτυχες αυτό που μας παρότρυνε ο ποιητής όταν γράφει: «Να μιλάς μπορείς με το λαό κι ωστόσο να κρατάς την αρετή σου … μη χάνοντας το απλό φέρσιμό σου».

Σε θυμάμαι μικρό παιδάκι, όταν ήμασταν εξόριστοι τα χρόνια της Δικτατορίας, να με πηγαίνεις με το μετρό στο Παρίσι. Καθώς μεγάλωνα, δεν είχες πολύ χρόνο να μου διαθέσεις.

Είχες, όμως, τη γενναιότητα να κοντύνεις εσύ, καθώς εγώ ψήλωνα, έτσι ώστε η σκιά σου να μην είναι πολύ βαριά επάνω μου.

Και καθώς τα χρόνια πέρασαν, βρήκαμε αυτήν την όμορφη ισορροπία, που μας επέτρεπε να έχουμε το δικό μας ξεχωριστό κώδικα επικοινωνίας.

Σου είπα αυτά που ήθελα και με είδες εκεί που ήθελες. Κι αυτό κάπως μαλακώνει τον πόνο.

Αφήνεις πίσω σου το πιο ωραίο και σημαντικό: Μια μεγάλη, μια ενωμένη οικογένεια. Τέσσερα παιδιά, δεκατρία εγγόνια, δεκατρία δισέγγονα και δύο ακόμα που δεν θα προφτάσεις να γνωρίσεις.

Για την καθεμία και τον καθένα ξεχωριστά, ήσουν η κολώνα του σπιτιού, ένας βράχος σταθερότητας στον οποίο όλοι βρίσκαμε καταφύγιο, για τις μικρές ή μεγάλες μας ανησυχίες.

Μας έδειξες ότι η ζωή είναι ένα βιβλίο γεμάτο εκπλήξεις και πως το αληθινό μέτρο της επιτυχίας είναι να μπορούμε να σηκωνόμαστε ξανά, όταν πέφτουμε.

Μας έμαθες να νιώθουμε αυθεντικοί και να είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτό που πραγματικά είμαστε. Αλλά δεν μας επέτρεπες ποτέ να ξεχάσουμε ότι, μαζί με τα προνόμια, έρχονται υποχρεώσεις και μια μεγάλη ευθύνη.

Θα έρθει η ώρα που η γλυκιά σου ανάμνηση θα φέρει το χαμόγελο στα χείλη μας, πριν τρέξουν τα δάκρυα από τα μάτια μας. Αλλά όχι ακόμα.

Σήμερα, ολόκληρη η Ελλάδα, και ιδιαίτερα η Κρήτη, στέκεται σιωπηλή και βουρκωμένη μπροστά σε έναν άνδρα σπουδαίο, που ξεκινάει το τελευταίο του ταξίδι.

Όπως πάντα, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είναι αφέντης της μοίρας του και καπετάνιος της ψυχής του.

Και ας είναι ελαφρύ το χώμα της κρητικής γης που θα τον υποδεχθεί.

Καλό σου ταξίδι".


ΕΘΝΙΚΗ ΦΡΟΥΡΑ - ΤΑΜΣ «ΒΕΛΟΣ-2017»

Στο πλαίσιο της επιχειρησιακής ετοιμότητας των Ναυτικών Μονάδων, η Διοίκηση Ναυτικού της Εθνικής Φρουράς διεξήγαγε την ετήσια άσκηση ΤΑΜΣ «ΒΕΛΟΣ-2017», από 12 μέχρι 15 Μαΐου 2017.
Με τις ασκήσεις αυτού του τύπου επιδιώκεται η ενίσχυση της Ναυτοσύνης και του ηθικού του προσωπικού, η εμπέδωση και η κατανόηση των διαδικασιών της επιχειρησιακής λειτουργίας και συνεργασίας.
Στο πλαίσιο αυτό εκτελέστηκαν επιχειρήσεις θαλάσσιας επιτήρησης, θαλάσσιας απαγόρευσης, ναυτικής αποτροπής και ειδικές επιχειρήσεις από άνδρες της ΜΥΚ.







Πλήρως εκτεθειμένη στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι η Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ)

Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), καθώς η Τουρκία διατηρεί συντριπτική και αδιαμφισβήτητη στρατιωτική υπεροχή στον κυπριακό χώρο σε όλους τους τομείς και ιδιαίτερα στο Ναυτικό και την Αεροπορία, σύμφωνα με την Ετήσια Έκθεση του Κυπριακού Κέντρου Στρατηγικών Μελετών για τις Στρατιωτικές Δυνάμεις στην Κύπρο το 2017.

Όπως αναφέρεται στα συμπεράσματα της έκθεσης, τα οποία αναλύει ο Διευθυντής του Κέντρου Δρ. Άριστος Αριστοτέλους, η Λευκωσία, εκτός από διπλωματικά διαβήματα, δεν διαθέτει καμία απολύτως στρατιωτική απάντηση στις προκλήσεις της τουρκικής πλευράς στη θαλάσσια περιοχή. -

«Το γεγονός αυτό αποκλείει το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου στην ΑΟΖ, αλλά αφήνει ανοικτή τη δυνατότητα παρεμπόδισης των διεξαγόμενων εκεί εργασιών από το τουρκικό πολεμικό ναυτικό, καθώς και άσκησης πιέσεων στο Κυπριακό», προστίθεται.

Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, το ισοζύγιο δυνάμεων για τη Λευκωσία εμφανίζεται δυσμενέστερο το 2017, καθώς, απέναντι στις 10.000 έμψυχου δυναμικού της Εθνικής Φρουράς, η Άγκυρα αντιπαρατάσσει 43.000 στρατεύματα. Συνεπώς, «για κάθε ένα Εθνοφρουρό, αναλογούν 4,3 Τούρκοι στρατιώτες».


Διαβάστε την συνέχεια στην πηγή: ΣΙΓΜΑ ΚΥΠΡΟΥ - See more at: http://www.sigmalive.com/news/local/434646/pliros-ektetheimeni-stis-tourkikes-enoples-dynameis-i-kypros#sthash.ldEIBCZv.dpuf


Βαρουφάκης: Ο Αλέξης φοβόταν πραξικόπημα την νύχτα του δημοψηφίσματος..

Πραξικόπημα φοβόταν ο Αλέξης Τσίπρας, μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και το «Όχι», τον Ιούλιο του 2015, όπως ισχυρίζεται ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης ότι του εκμυστηρεύθηκε ο πρωθυπουργός, λίγες ώρες αφού έκλεισαν οι κάλπες, σε αποσπάσματα του βιβλίου του «Adults in the room», που δημοσιεύει η Daily Telegraph.

Στο κεφάλαιο του βιβλίου σχετικά με την συζήτηση που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα, το βράδυ του δημοψηφίσματος (στη 1.30 π.μ) , ο Γιάνης Βαρουφάκης ισχυρίζεται ότι του είπε ο Αλέξης Τσίπρας αρχικά – και εμμέσως απειλητικά – ενώ ήταν φανερό ότι ήθελε να συμβιβαστεί:
 
«Η πρώτη φορά που μου μίλησε αποφασιστικά στη συγκεκριμένη συζήτηση, ήταν όταν μου είπε «Κοίτα, Γιάννη, είσαι ο μόνος που οι προβλέψεις του επαληθεύτηκαν. Όμως να το πρόβλημα: Αν οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση τους είχε δώσει, όσα τους έδωσα, η τρόικα θα είχε κλείσει τη συμφωνία. Τους έδωσα περισσότερα απ' όσα θα τους έδινε ποτέ ο Σαμαράς, και ακόμα θέλουν να με τιμωρήσουν, όπως έλεγες ότι θα κάνουν. Ας είμαστε ειλικρινείς. Θέλουν να μας ρίξουν. Παρόλα αυτά, με το 61,3%, δεν μπορούν να αγγίξουν εμένα. Μπορούν όμως να καταστρέψουν εσένα».
«Μην ανησυχείς για μένα, Αλέξη” του απάντησα. Να ανησυχείς, ώστε να τιμήσεις τον κόσμο που βρίσκεται έξω και πανηγυρίζει, την ώρα που εσύ σχεδιάζεις να παραδοθείς».
Όπως συμπληρώνει, στο ίδιο απόσπασμα, ο κ. Τσίπρας του αναφέρθηκε ευθέως στη συνέχεια στο ενδεχόμενο πραξικοπήματος, όχι με την μεταφορική έννοια αλλά κυριολεκτικά, ενώ το αποκάλυψε τους φόβους του για την επανάληψη όσων είχαν συμβεί το 1922, μετά την Μικρασιατική Καταστροφή, και την εκτέλεσή τους στο Γουδή!

Γράφει στο σχετικό απόσπασμα ο Γ. Βαρουφάκης:
 
«Σε εκείνη τη φάση, ο Αλέξης ομολόγησε ότι φοβόταν μια μοίρα όπως εκείνη που επεφύλασσε η ιστορία για τους 6 που εκτελέστηκαν στο Γουδή το 1922, έπειτα από την Μικρασιατική Καταστροφή. Γέλασα, λέγοντάς του πως αν μας εκτελούσαν ενώ έχουμε κερδίσει 61,3% των ψήφων, τότε έχουμε εξασφαλισμένη μια θέση στην ιστορία.

Ο Αλέξης τότε υπαινίχθηκε πως φοβόταν την περίπτωση πραξικοπήματος, λέγοντάς μου πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Στουρνάρας, οι μυστικές υπηρεσίες και μέλη της κυβέρνησης βρίσκονταν σε επιφυλακή. Και πάλι αντέκρουσα: «Ασ' τους να κάνουν το χειρότερό τους! Συνειδητοποιείς τι σημαίνει 61,3%;. Του είπα: Κοίτα, απόψε ο κόσμος ψήφισε. Δεν ψήφισαν “Όχι” για να το μετατρέψεις σε “Ναι”. Του είπα ότι έπρεπε να βγει και να πει αυτό που είχα πει και εγώ σε δήλωσή μου στον Τύπο, νωρίτερα ότι η ψήφος στο “Όχι” ήταν η εντολή που ζητούσε ώστε να φέρει μια συμφωνία σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους» .

Σύμφωνα με το ίδιο απόσπασμα και τους ισχυρισμούς του πρώην υπουργού Οικονομικών, όταν τον ρώτησε αν «θα τιμούσε την εντολή που είχε πάρει» η απάντησή του «ήταν ελλειπτική, όμως η κατεύθυνση που είχε πάρει ήταν εμφανής: προς την συνθηκολόγηση άνευ όρων».
Συνεχίζει για το ίδιο ζήτημα ο Γ. Βαρουφάκης.
 
«Του είπα ότι έπρεπε να δηλώσουμε καθαρά ότι προετοιμαζόμαστε για τη ρευστότητά μας, ως είχαμε καθήκον από τη στιγμή που η ΕΚΤ κρατούσε τις τράπεζές μας κλειστές. «Θα είναι πολύ δύσκολο για εκείνους να μας δώσουν μια λύση, Γιάνη» μου είπε. «Συνεχίζεις να κάνεις το λάθος να σκέφτεσαι τη λύση ως κάτι που θα μας δώσουν» του απάντησα. Δεν είναι σωστός ο τρόπος που το σκέφτεσαι. Χρειάζονται τη λύση, όσο και εμείς».

Ο Αλέξης μου είπε ότι σκεφτόταν τον ανασχηματισμό, ώστε να αποφευχθεί η στοχοποίησή μου από την τρόικα, τους δανειστές και τα ΜΜΕ. «Θέλω να πάρεις το υπουργείο Οικονομικών» μου είπε. «Όχι, Αλέξη, δεν ενδιαφέρομαι» του απάντησα . «Θυμάσαι γιατί ήρθα από την Αμερική; Γιατί μου ζήτησες να σε βοηθήσω να απελευθερώσουμε την Ελλάδα από τα δεσμά του χρέους. Έβαλα υποψηφιότητα όχι επειδή πέθαινα να γίνω βουλευτής αλλά γιατί δεν ήθελα να είμαι ένας μη εκλεγμένος υπουργός Οικονομικών την ώρα που θα διαπραγματευόμασταν αναδιάρθρωση του χρέους μας. Από την στιγμή που εγκατέλειψες αυτό τον στόχο, δεν έχω κανέναν λόγο να είμαι υπουργός, στην φυλακή του χρέους μας. Είναι OK. Άσε κάποιον άλλο να το κάνει».
Όταν είδα τη Δανάη, με ρώτησε τι είχε συμβεί. «Σήμερα είχαμε ένα περίεργο φαινόμενο, μιας κυβέρνησης που... ανατρέπει τον λαό της, της είπα».



Πηγή: Daily Telegraph
imerisia.gr

Επίθεση αυτοκτονίας με βυτιοφόρο στην Καμπούλ του Αφγανιστάν, 80 νεκροί, 350 τραυματίες. ΒΙΝΤΕΟ



Το βίντεο από την διάσωση του πιλότου της ΠΑ του Mirage 2000EGM με Super Puma (vid.)



Ρωσικοί βομβαρδισμοί κατά στόχων του ΙΚ στην Παλμύρα της Συρίας.


Ρωσικό πολεμικό πλοίο και υποβρύχιο, πραγματοποίησαν εκτοξεύσεις πυραύλων τύπου Κρουζ(Kalibr) από την Μεσόγειο, κατά στόχων του Ισλαμικού Κράτους στην Παλμύρα της Συρίας. Η επίθεση έγινε σε συνεννόηση με τις άλλες δυνάμεις που σχετίζονται με τις μάχες στην ΣΥΡΙΑ(ΗΠΑ-ΙΣΡΑΗΛ-ΤΟΥΡΚΙΑ)



Σήμερα στις 15:00 η εξόδιος ακολουθία του Κ.Μητσοτάκη στην Μητρόπολη των Αθηνών.


Επικήδειους θα εκφωνήσουν οι Προκόπης Παυλόπουλος, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στην συνέχεια με τιμές εν ενεργεία Πρωθυπουργού θα μεταφερθεί με
C-130 στην Κρήτη όπου και στον ιερό ναό της Αγίας Μαγδαληνής στη Χαλέπα θα ακολουθήσει αγρυπνία, αύριο Πέμπτη το μεσημέρι μετά από επιμνημόσυνη δέηση ο τέως Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης θα ταφεί –όπως ήταν η επιθυμία του- στο κοιμητήριο Αργουλιδέ δίπλα στην αγαπημένη του Μαρίκα.







Δευτέρα 29 Μαΐου 2017

Πτώση Mirage 2000 της ΠΑ.


Είχε απογειωθεί από την αεροπορική βάση της Τανάγρας την 114 Πτέρυγα Μάχης και ανήκε στη 332 Μοίρα. Το μαχητικό εκτελούσε εκπαιδευτική αποστολή 2vs2 εικονικής αερομαχίας και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες το μαχητικό παρουσίασε κράτημα στον κινητήρα. Ο πιλότος εντοπίστηκε από SAR Super Puma της ΠΑ και μεταφέρθηκε προληπτικά στο 251 ΓΝΑ.  

Ακολουθεί η ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

Εγκατάλειψη Μονοθέσιου Αεροσκάφους Μ-2000

Τη Δευτέρα 29 Μαΐου 2017 και ώρα 12:25, κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής άσκησης εναέριας μάχης από ζεύγος αεροσκαφών Μ-2000 της 114ΠΜ/332Μ ο Νο 2 του σχηματισμού εγκατέλειψε επιτυχώς το αεροσκάφος, λόγω μηχανικής βλάβης, ενώ βρισκόταν νότια των Σποράδων.

Στις 13:30, ελικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας περισυνέλεξε τον Ιπτάμενο, τον οποίο και μετέφερε στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας.

Συγκροτήθηκε Αρμόδια Επιτροπή, η οποία διεξάγει έρευνα για τα αίτια του ατυχήματος.



Αντισμήναρχος (Ι) Ιωάννης Τσιτούμης
Εκπρόσωπος Τύπου ΓΕΑ

29 Μαΐου 1453 θα ξαναγυρίσουμε να την λειτουργήσουμε, στην Κωνσταντινούπολη Τούρκο ΔΕΝ θα αφήσουμε.






Εχθρός ο Εθνικισμός και ο Πατριωτισμός για τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ.

Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ κατά την ομιλία του στο Χάρβαρντ δήλωσε ότι ο αγώνας ενάντια στις δυνάμεις του εθνικισμού "είναι ο αγώνας της εποχής μας".

Ο Ζουκερμπεργκ αναγνώρισε την Πέμπτη ότι «υπάρχουν άνθρωποι που έχουν μείνει πίσω εξ αιτίας της παγκοσμιοποίησης σε ολόκληρο τον κόσμο» και μάλιστα παραδέχτηκε ότι «υπάρχουν άνθρωποι σε κάθε χώρα υπέρ της παγκόσμιας σύνδεσης και καλοί άνθρωποι εναντίον της».

"Είναι δύσκολο να νοιαζόμαστε για ανθρώπους σε άλλα μέρη, αν δεν αισθανόμαστε καλά για τη ζωή μας στην πατρίδα", είπε. "Υπάρχει πίεση να στραφείς προς τα μέσα".

Είπε ότι ο αγώνας της εποχής μας θα είναι μεταξύ "των δυνάμεων της ελευθερίας, της ανοικτότητας και της παγκόσμιας κοινότητας ενάντια στις δυνάμεις του αυταρχισμού, του απομονωτισμού και του εθνικισμού".

«Οι δυνάμεις υπέρ της ροής της γνώσης, του εμπορίου και της μετανάστευσης εναντίον εκείνων που θα ήθελαν την επιβράδυνσή τους», συνέχισε. «Δεν πρόκειται για μάχη εθνών, είναι μια μάχη ιδεών».


Πηγές: ΚΟ / www.breitbart.com

Kαι από την άλλη προτείνει εγγυημένο εισόδημα για όλους χωρίς να χρειαστεί να εργαστεί κανείς.
Όχι ότι είναι λανθασμένη η λογική του αλλά το ένα αναιρεί το άλλο... γιατί ο Πατριωτισμός και ο αγνός Εθνικισμός χωρίς να έχουν καμία σχέση με Ναζιστικά σύμβολα και ιδέες ολοκληρωτισμού, υπηρετούν τον άνθρωπο και πρώτα τον φτωχό και ταλαίπωρο, αυτόν που το σύγχρονο καπιταλιστικό σύστημα έχει πετάξει έξω από την κοινωνία και τον έχει αναγκάσει να ζει στο περιθώριο αυτής. 

Απεβίωσε ο πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης σε ηλικία 99 ετών, 18/10/1918 - 29/05/2017

Ανακοίνωση οικογένειας: «Σήμερα στη 01:00 ο Κωσταντίνος Μητσοτάκης έφυγε από τη ζωή, περιστοιχισμένος από τους ανθρώπους που αγαπούσε και τον αγαπούσαν».

«Όλα τα πράγματα έχουν το τέλος τους»

Σε συνέντευξή του το 2012, ο πρώην πρωθυπουργός είχε δηλώσει: «Δυστυχώς, η Μαρίκα προηγήθηκε από μένα, δεν το περίμενα. Περίμενα ότι θα έρθει δεύτερη».

«Εμένα η μεγάλη επιθυμία τώρα και γι' αυτό παρακαλώ τον Θεό είναι να πεθάνω όρθιος. Δεν φοβήθηκα ποτέ τον θάνατο και ούτε τον φοβάμαι. Είμαι απόλυτα προετοιμασμένος» ανέφερε.

«Άλλωστε είμαι 94 χρόνων. Με περιμένει και μένα αυτό το μικρό ταπεινό νεκροταφείο που έχει δεχθεί ήδη τη Μαρίκα, με θαυμάσια θέα. Όλα τα πράγματα έχουν το τέλος τους, δεν υπάρχει αμφιβολία γι΄ αυτό. Αγαπώ τη ζωή και όσο ζήσω θέλω να είμαι υγιής. Αλλά η αρρώστια δεν είναι όνειδος κι ούτε είναι εις βάρος κανενός το να είναι ασθενής. Προσωπικά, δόξα τω Θεώ, είχα μια μακρά ζωή, δεν μπορώ να παραπονούμαι…», είχε πει.




























Σχόλιο ΕΛΛΑΔΑ - ΚΥΠΡΟΣ: Καλό του ταξίδι και καλή αντάμωση με την Μαρίκα που τόσο πολύ αγάπησε.
Ο Κ.Μητσοτάκης γενναίος πολιτικός είπε τα πράγματα με το όνομα τους πολλές φορές και έκρουσε το καμπανάκι του κινδύνου άλλες τόσες, όμως και αυτός δεν αντιστάθηκε στο στυγνό λαϊκισμό των προσλήψεων στο δημόσιο και στην δημιουργία κομματικού στρατού. Μεγάλα λάθη του ήταν το ξεπούλημα του ΟΤΕ και το ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ.

Η ιστορία θα τον κρίνει.. και με τα καλά του και με τα κακά του.

Κυριακή 28 Μαΐου 2017

ΔΕΛΦΟΙ- ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΙΣ

Η εκπομπή "ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΙΣ..." ΕΡΤ, μας ξεναγεί στους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της ΕΛΛΑΔΑΣ. Σε αυτό το επεισόδιο η περιήγηση γίνεται στους ΔΕΛΦΟΥΣ. Παρακολουθούμε πλάνα με τον Ναό του ΑΠΟΛΛΩΝΑ, τους ΘΗΣΑΥΡΟΥΣ ελληνικών πόλεων, το Αρχαίο Θέατρο, την ΚΑΣΤΑΛΙΑ Πηγή, το Στάδιο και με εκθέματα από το Μουσείο των ΔΕΛΦΩΝ, ενώ αρχαιολόγος δίνει σημαντικές πληροφορίες.



Ιστορική περιήγηση στους Δελφούς


Σύμφωνα με την αρχαιολογική έρευνα οι γύρω περιοχές, όπως το Κωρύκειο άντρο, μεγάλη σπηλιά στον Παρνασσό, κατοικήθηκαν από τη νεολιθική εποχή, το 4.000 π.Χ.. Παλαιότερη ακόμη εγκατάσταση μαρτυρείται στην Κίρρα, σημερινή Ιτέα. Οι Δελφοί κατοικήθηκαν στη μυκηναϊκή περίοδο, γύρω στο 1400 π.Χ.. στο χώρο μεταξύ του ναού του Απόλλωνα, της λέσχης των Κνιδίων, ανατολικά της Κασταλίας πηγής και στο ιερό της Αθηνάς Προναίας, όπου βρέθηκαν πήλινα ειδώλια όρθιων γυναικείων μορφών, τα οποία φανερώνουν κάποια λατρεία σε θεότητα που ταυτίζεται με τη θεά Γη.

Από τον 11ο αι. π.Χ. (γεωμετρικά χρόνια) εμφανίζονται αντρικά χάλκινα αναθήματα, μαρτυρώντας την αντικατάσταση της λατρείας της θεάς Γης από τον Απόλλωνα. Στον 8ο και 7ο αι. ο χώρος που καταλαμβάνει το ιερό αυξάνεται. Οι δύο διαδοχικοί περίβολοι εκτοπίζουν τον οικισμό στα ανατολικά και δυτικά του τεμένους. Στα αναθήματα προστίθενται χάλκινοι τρίποδες, οι οποίοι είναι στολισμένοι με κεφάλια μυθικών ζώων, των γρυπών.

Γύρω στο 590 π.Χ. γίνεται ο Α' Ιερός Πόλεμος. Η γειτονική Κρίσα (σημερινό Χρισό) (ή Κίρρα ;) προσπαθεί να επέμβει στις υποθέσεις του ναού. Αντιμετωπίζεται με επιτυχία από την Αμφικτυονία. Η Κρίσα καταστρέφεται, οι κάτοικοί της εξοντώνονται, και η περιοχή της, το Κρισαίον πεδίον (σημ. ελαιώνας του Χρισού και της Άμφισσας) αφιερώνεται στο ναό. Από τον "Κατά Κτησιφώντος" λόγο του Αισχίνη μαθαίνουμε ότι οι Αμφικτύονες ζήτησαν χρησμό από το μαντείο. Και το μαντείο απάντησε ότι πρέπει να καταλάβουν την περιοχή να διώξουν τους κατοίκους και να την αφιερώσουν στο μαντείο: 
"Καὶ αὐτοῖς ἀναιρεῖ ἡ Πυθία, πολεμεῖν Κιρραίοις καὶ Κραγαλίδαις πάντ' ἤματα καὶ πάσας νύκτας, καὶ, τὴν χώραν αὐτῶν ἐκπορθήσαντας, καὶ αὐτοὺς ἀνδραποδισαμένους, ἀναθεῖναι τῷ Ἀπόλλωνι τῷ Πυθίῳ καὶ τῇ Ἀρτέμιδι, καὶ τῇ Λητοῖ, καὶ Ἀθηνᾷ Προναίᾳ, ἐπὶ πάσῃ ἀεργίᾳ, καὶ ταύτην τὴν χώραν μήτ' αὐτοὺς ἐργάζεσθαι, μήτ' ἄλλον ἐᾶν. Λαβόντες δὲ τὸν χρησμὸν οἱ Ἀμφικτύονες ἐψηφίσαντο, Σόλωνος εἰπόντος Ἀθηναίου τὴν γνώμην, ἀνδρὸς καὶ νομοθετῆσαι δυνατοῦ, καὶ περὶ ποίησιν καὶ φιλοσοφίαν διατετριφότος, ἐπιστρατεύειν ἐπὶ τοὺς ἐναγεῖς κατὰ τὴν μαντείαν τοῦ θεοῦ· (109) Καὶ συναθροίσαντες δύναμιν πολλὴν τῶν Ἀμφικτυόνων, ἐξηνδραποδίσαντο τοὺς ἀνθρώπους, καὶ τὸν λιμένα καὶ τὴν πόλιν αὐτῶν κατέσκαψαν, καὶ τὴν χώραν καθιέρωσαν κατὰ τὴν μαντείαν, καὶ, ἐπὶ τούτοις, ὅρκον ὤμοσαν ἰσχυρόν, μήτε αὐτοὶ τὴν ἱερὰν γῆν ἐργάσεσθαι, μήτε ἄλλῳ ἐπιτρέψειν, ἀλλὰ βοηθήσειν τῷ θεῷ καὶ τῇ γῇ τῇ ἱερᾷ, καὶ χειρὶ, καὶ ποδὶ, καὶ φωνῇ καὶ πάσῃ δυνάμει."

Η κατάληψη των Δελφών από τους Φωκείς αποτελεί την αιτία του Β' Ιερού Πολέμου. Το 449 η Σπάρτη διώχνει τους Φωκείς, αλλά το 448 οι Αθηναίοι με τον Περικλή αποδίδουν και πάλι το ναό στους Φωκείς. Το 421 π.Χ. οι Δελφοί γίνονται και πάλι αυτόνομοι.

Το 356 π.Χ. οι Φωκείς καταπάτησαν περιοχή που ανήκε στο ιερό. Η Αμφικτιονία τους τιμώρησε αυστηρά. Το 356/5 οι Φωκείς κατέλαβαν τους Δελφούς και τους οχύρωσαν. Έτσι ξεσπάει ο Γ' Ιερός Πόλεμος με την Αμφικτιονία να πολεμάει εναντίον των Φωκέων. Τα γεγονότα δίνουν την ευκαιρία στο βασιλιά της Μακεδονίας Φίλιππο Β' να αυξήσει την επιρροή του. Με το τέλος του πολέμου οι Μακεδόνες παίρνουν τη θέση των Φωκέων.

Το 339 π.Χ. ξεσπάει ο Δ' Ιερός Πόλεμος μετά από την καταπάτηση του Κρισαίου πεδίου από τους Λοκρούς. Ο πόλεμος θα τελειώσει με τη μάχη της Χαιρώνειας, το 338 π.Χ. με νίκη του Φίλιππου Β΄.

Το 279 εισβάλλουν Γαλάτες, με αρχηγό το Βρένο. Η ισχυρή αντίσταση που πρόβαλαν οι Δελφοί και η πτώση των βράχων που σκότωσαν πολλούς Γαλάτες έβαλαν τέλος και σ' αυτόν τον πόλεμο.

Το 168/167 οι Δελφοί περνούν στους Ρωμαίους. Το 86 π.Χ. ο Σύλλας, για να εξοικονομήσει χρήματα για την πολιορκία της Αθήνας, ζήτησε από τους Δελφούς να του δώσουν τα πολύτιμα αναθήματά του. Το 83 π.Χ. οι Θράκες Μαίδοι επιτίθενται στο ναό, τον πυρπολούν και τον λεηλατούν. Τότε, λένε, έσβησε το ιερό πυρ που έκαιγε για αιώνες.

Το 67 π.χ. στις λεηλασίες προστίθεται κι αυτή του Νέρωνα, ο οποίος πήρε μέρος στα Πύθια, φεύγοντας όμως πήρε μαζί του 500 χάλκινα αγάλματα.

Θα ακολουθήσει μια περίοδος παρακμής που θα ανακοπεί με τους αυτοκράτορες Τραϊανό (98-117 μ.Χ.) και Ανδριανό (117-138 μ.Χ.). Στα χρόνια του Ανδριανού ο Αθηναίος Ηρώδης Αττικός θα κατασκευάσει τα λίθινα εδώλια του σταδίου.

Ο Κωνσταντίνος (306-337 μ.Χ., για να κοσμήσει την Κωνσταντινούπολη, θα αφαιρέσει πολύτιμα αναθήματα, μεταξύ των οποίων και ο χάλκινος τρίποδας των Πλαταιών με τις χαραγμένες ονομασίες των ελληνικών πόλεων που πήραν μέρος στη μάχη.

Ο Ιουλιανός (360-363 μ.Χ.) είναι αυτός που σύμφωνα με την παράδοση πήρε τον περιβόητο χρησμό που δήλωνε το τέλος της μακραίωνης πορείας του μαντείου: "εἴπατε τῷ βασιλεῆι, χαμαὶ πέσε δαίδαλος αὐλά. Οὐκέτι Φοῖβος ἔχει καλύβαν, οὐ μάντιδα δάφνην, οὐ παγὰν λαλέουσαν, ἀπέσβετο καὶ λάλον ὕδωρ (Πέστε του βασιλιά, γκρεμίστηκαν οι πλουμιστές αυλές, εχάθη, δεν έχει ο Φοίβος πια καλύβι ουδέ προφητικά 'χει δάφνη μήτε πηγή που να λαλεί· και το μιλητικό νερό βουβάθη. Μτφρ. Ν. Καζαντζάκης).

Το οριστικό τέλος του ναού θα έρθει με το Θεοδόσιο το 392 μ.Χ. ο οποίος απαγόρευσε την τέλεση της αρχαίας λατρείας και των αγώνων.

Τον 5ο αι. μ.Χ. οι Δελφοί θα γίνουν έδρα επισκόπου. Η τείχιση του χωριού της βυζαντινής εποχής του έδωσε και την ονομασία "Καστρί" που έφερε ως τα τέλη του 19ου αι. Το 1892 αρχίζουν οι ανασκαφές, απομακρύνεται το χωριό Καστρί, για να εμφανιστεί και πάλι ο ιερός χώρος των Δελφών.
Η επιλογή της τοποθεσίας, σύμφωνα με το μύθο, έγινε ως εξής: Ο Δίας, θέλοντας να βρει το κέντρο του κόσμου, άφησε να πετάξουν δύο αετοί, τον πρώτο με κατεύθυνση προς την ανατολή και το δεύτερο προς τη Δύση. Οι δυο αετοί συναντήθηκαν πάνω από τους Δελφούς που θεωρήθηκε ως το κέντρο του κόσμου, ο ομφαλός της γης.

Γεωγραφικά οι Δελφοί βρίσκονται στην καρδιά της κεντρικής Ελλάδας. Η κοιλάδα του μικρού ποταμού Πλειστού αποτελεί το φυσικό πέρασμα από την ανατολική στη δυτική Ελλάδα. Παράλληλα, "η άρθρωσή της μέσα από τους αυχένες του Ζεμενού Αράχοβας και κείνου της Γραβιάς στη μεγάλη αρτηρία του Κηφισού, που ενώνει τη βόρεια με τη νότια Ελλάδα, τη μετατρέπει ουσιαστικά σ' ένα σταυροδρόμι, που χρησιμοποιήθηκε ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια στρατιωτικών επιχειρήσεων, τόσο στα αρχαία όσο και στα νεότερα χρόνια. Πρόσφατες τοπογραφικές μελέτες έδειξαν ότι ο δρόμος που ξεκινούσε από το λιμάνι της κοιλάδας του Πλειστού, την Κίρρα, και περνούσε μέσω Άμφισσας από τη Γραβιά και την περιοχή της Οίτης, ένωνε από τα μυκηναϊκά χρόνια (1500-1100 π.Χ.) τον Κρισαίο με τον Μαλιακό κόλπο και τη Θεσσαλία." (Δέσποινα Σκορδά, περ. Αρχαιολογία, τ. 44, Στην "ιεράν γαν" των Δελφών.)

Η συνέχεια στην πηγή του, μπορεί για κάποιο λόγο να σας βγάλει ότι είναι επικίνδυνο να επισκεφτείτε την σελίδα, αγνοήστε το και προχωρήστε.
Δίδονται ιδιαιτέρως αξιόπιστες πληροφορίες, προτιμήστε το για το κυριακάτικο διάβασμα σας.

Δημοσκόπηση: Αναστασιάδης - Παπαδόπουλος στον 2o γύρο.

Μεγάλη δημοσκόπηση L.S.Prime Market Research & Consulting Ltd που δημοσιεύσει η "Σημερινή" δείχνει πως οι προεδρικές εκλογές του 2018 συνθέτουν ένα διαφορετικό κομματικό σκηνικό σε σχέση με τις εκλογές του 2013. Κυριότερη διαφοροποίηση είναι το γεγονός ότι, μετά τις βουλευτικές του 2016, τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου έχουν βγει ενισχυμένα, εάν βέβαια εξαιρέσει κανείς το μεγάλο ποσοστό αποχής.

Στο σύνολο του εκλογικού σώματος τα κόμματα έχουν λάβει τα εξής ποσοστά στις βουλευτικές εκλογές του 2016: ΕΝΔΙΑΜΕΣΟΣ=25,8%, ΔΗΣΥ=19,8%, ΑΚΕΛ=16,6%, ΕΛΑΜ=2,4% ΑΠΟΧΗ=33,26%, ΛΕΥΚΑ/ΑΚΥΡΑ=3%. 

Δεδομένης και της επιθυμίας που έχουν τα κόμματα αυτά για αλλαγή και λαμβάνοντας υπόψη ότι οι βουλευτικές εκλογές ήταν πρόσφατες, θα μπορούσε κανείς να πει ότι εάν τα κόμματα αυτά συσπειρωθούν, έχουν καλές πιθανότητες να βρεθούν στον 2ο γύρο. Εδώ θα πρέπει να επισημανθεί ότι το ποσοστό της αποχής υπήρξε ιδιαίτερα ψηλό και από το οποίο όλοι έχουν να αντλήσουν. 

Δεύτερη σημαντική διαφοροποίηση είναι ότι το ΔΗΚΟ διεκδικεί τις εκλογές τού 2018 με δικό του υποψήφιο, χωρίς έντονες φωνές διαφοροποίησης, σε αντίθεση με τις προεδρικές του 2013, όπου υπήρχαν δύο σημαντικές τάσεις εντός ΔΗΚΟ, οι οποίες έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος. 

Ακριβώς εδώ εντοπίζεται και η 3η διαφορά, ότι δηλαδή το 2013 ο Νίκος Αναστασιάδης στηρίχθηκε, πέραν του ΔΗΣΥ, και από το ΔΗΚΟ, κάτι που του έδωσε τη νίκη στις εκλογές. Στις επικείμενες εκλογές φαίνεται ότι ο Νίκος Αναστασιάδης θα έχει τη στήριξη μόνο του ΔΗΣΥ, με μειωμένα μάλιστα ποσοστά σε σχέση με αυτά που είχε το 2013.










Αναλυτικά τα στοιχεία της δημοσκόπησης στον παρακάτω σύνδεσμο:

Σάββατο 27 Μαΐου 2017

Το ΕΛΛΑΔΑ - ΚΥΠΡΟΣ πλέον μόνο στο Twitter.

H ενημέρωση σας για νέα άρθρα και ιστορικά θέματα θα γίνετε πλέον μόνο από το Twitter. Η σελίδα στο fb έκλεισε οριστικά, ο λόγος πολύ απλός, ο συγκεκριμένος χώρος είναι μόνο για χαζολογήματα και δεν αντιπροσωπεύει τον λόγο για τον οποίο δημιουργήθηκε το ΕΛΛΑΔΑ-ΚΥΠΡΟΣ, στην σελίδα-ομάδα η ανταπόκριση ήταν χαμηλή για τα δεδομένα της Πατριώτικου χώρου, 100 με 200 άτομα έβλεπαν και διάβαζαν τις αναρτήσεις μου.

Δυστυχώς ο Έλληνας έχει μάθει στα χαζολογήματα, στο γκομενιλίκια και στο να ανεβάζει φώτο του εγώ του, για ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ούτε λόγος... θα παραμείνει λοιπόν η σελίδα μόνο στο Twitter, όπου και βρίσκεται από την 21η Απριλίου του 2009.

https://twitter.com/ElladaKupros

@ElladaKupros


Ουαχαμπισμός και Σαλαφισμός




H δημοσιογραφική κάλυψη από τα νέα ΜΜΕ του κύριου ρεύματος, μας υποδεικνύει ότι η Μέση Ανατολή βρίθει φανατικών ισλαμιστών. Η μεγάλη ποικιλομορφία πολιτική και θρησκευτική, στην περιοχή παραγράφεται. Επιπλέον, ο τρόπος με τον οποίο οι δυτικές δυνάμεις, ιδιαίτερα οι Ηνωμένες Πολιτείες, έχουν ενθαρρύνει και υποστηρίξει την ανάπτυξη συντηρητικών θρησκευτικών κινημάτων για να υπονομεύσουν προοδευτικά εθνικιστικά κινήματα ποτέ δεν αποκαλύπτεται. Ωστόσο, η χορηγία προς τις αντιδραστικές μορφές του Ισλάμ από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους τους κύριους συμμάχους τους στην περιοχή, κυρίως τη Σαουδική Αραβία, είναι ζωτικής σημασίας για την κατανόηση της τωρινής ισχύος αυτών των κινημάτων και της επέκτασης της σύγκρουσης.

Επιπλέον, όπου μουσουλμάνοι πολεμούν μουσουλμάνους, δεν μας παρέχεται καμία ανάλυση για το πάνω σε ποιο έδαφος αυτό θα μπορούσε να συμβαίνει και ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ των διαφόρων κλάδων του Ισλάμ. Τώρα πια ο όρος «σαλαφιστής» μπορεί να εμφανιστεί σε μια είδηση ή σε μια συνέντευξη και ο κόσμος να έχουν μεν την εντύπωση ότι αυτό θα μπορούσε να είναι, κατά κάποιον τρόπο, σημαντικό, αλλά δεν μας πληροφορεί κανείς για το πώς ή το γιατί. Στην καλύτερη περίπτωση, θα μπορούσαμε σταχυολογώντας να εικάσουμε ότι έχει κάποια σχέση με τον «ουαχαμπισμό», το φονταμενταλιστικό δόγμα με το οποίο το σαουδαραβικό κράτος έχει συνδεθεί από την ίδρυσή του, τη δεκαετία του 1920.

Δεδομένου ότι το Ισλαμικό Κράτος, η ομάδα που μας λένε ότι αντιπροσωπεύει μια άνευ προηγουμένου απειλή για μας σε αυτή τη χώρα, ταυτίζεται με το σαλαφισμό, μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο να διερευνήσουμε τι σημαίνει αυτό.


Ουαχαμπισμός και Σαλαφισμός: ένα δόγμα

Διαβάστε την συνέχεια σε Αγγλικό κείμενο στον παρακάτω σύνδεσμο:
Και στα Ελληνικά στον παρακάτω σύνδεσμο:

Τετάρτη 3 Μαΐου 2017

Το ρόλο του ειρηνοποιού παίζουν προσωρινά οι ΗΠΑ στα ΣΚΟΠΙΑ, με τους Ρώσους να στηρίζουν τον ανθέλληνα Γκρουέφσκι και με την Τουρκία να βρίσκεται πίσω από την κουρτίνα.



Μάχη γιγάντων στην γειτονιά μας, αφού οι ΗΠΑ και η Ρωσία προσπαθούν η μια να καταστρέψει την άλλη στην περιοχή, αλλά το μόνο που καταφέρνουν και οι δυο άθελα τους είναι να στρέψουν τα ΣΚΟΠΙΑ στην απόλυτη παράνοια! Οι Τούρκοι που βρίσκονται πίσω από την κουρτίνα τρίβουν τα χέρια τους, στηρίζοντας τους Αλβανόφωνους της περιοχής και η πυριτιδαποθήκη των Βαλκανίων είναι έτοιμη να σκάσει.

Οι ΗΠΑ προσωρινά φαίνεται να κόβουν τον αέρα στον Αλβανόφωνο νέο Πρόεδρο και να ζητούν υπηρεσιακή κυβέρνηση εθνικής συνεργασίας, αλλά τίποτα δεν μπορεί να προβλεφθεί από την πλευρά του εξτρεμιστή και ανθέλληνα Γκρουέφσκι. Το μόνο σίγουρο πως πίσω από την κουρτίνα με την βοήθεια των Τούρκων η πλευρά του VMRO προσπαθεί να κερδίσει μια τύπου ασυλία για όσα έχει κάνει το τελευταίο διάστημα στην χώρα και η αντιπολίτευση την κατηγορούσε ότι θα τους στείλει ομαδικά στην δικαιοσύνη. Εδώ στο παιχνίδι πίσω από την κουρτίνα παίζουν οι Τούρκοι και οι ΗΠΑ.

Ακολουθεί η είδηση από το pronews.

Σε μια κίνηση που ερμηνεύτηκε ως απαρχή εξελίξεων στην προσπάθεια ομαλοποίησης της κατάστασης στα Σκόπια, ο νεοεκλεγείς κατά την επεισοδιακή συνεδρίαση της βουλής την περασμένη εβδομάδα πρόεδρος του κοινοβουλίου ο Αλβανός Ταλάτ Τζαφέρι, ανέλαβε σήμερα τα καθήκοντά του στα Σκόπια.

Τόσο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Γκιόργκι Ιβάνωφ, όσο και ο απερχόμενος πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι και το κόμμα του VMRO, δεν έχουν αναγνωρίσει τον Τζαφέρι ως νόμιμα εκλεγμένο από την βουλή πρόεδρο.

Ωστόσο ο βοηθός αναπληρωτής ΥΠΕΞ των ΗΠΑ κ. Χόιτ Γι κατά την επίσκεψή του την Κυριακή στα Σκόπια, σε μια μεσολαβητική πρωτοβουλία εκ μέρους της Ουάσιγκτον για να αρθεί το πολιτικό αδιέξοδο, συναντήθηκε με τον Τζάφερι.


Μετά τις επαφές με την πολιτική ηγεσία ο Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι μπορεί και πρέπει να σχηματισθεί «μεταρρυθμιστική κυβέρνηση» από την υφιστάμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Κατόπιν αυτών και με την ρητορική του Γκρούεφσκι και του κόμματός του να «χαμηλώνει», εκφράζονται ελπίδες ομαλοποίησης της κατάστασης.

Παρουσίαση Βιβλίου Πέτρου Παπαπολυβίου