Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2024

Τρομακτικές οι απώλειες από το πλημμυρισμένο Στεφανοβίκειο, “πνίγηκαν” δεκάδες ε/π Kiowa και Apache.


Περί τα τέλη του περασμένου Ιουλίου, περίπου 10 μήνες μετά τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου του 2023, τα νερά που είχαν καλύψει το αεροδρόμιο Στεφανοβικείου (Στρατόπεδο ««ΥΠΛΓΟΥ (ΠΒ) ΠΕΡΙΣΣΑΚΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ»), την έδρα της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού (1η ΤΑΞΑΣ) «ΚΙΛΚΙΣ – ΛΑΧΑΝΑ», άρχισαν να αποσύρονται.

Γράφει ο ΚΑΥΣΙΜΑΡΧΗΣ

«Σε κάποια σημεία, τα νερά έχουν εντελώς αποστραγγιστεί (τα ίχνη τους όπως φαίνονται σε μόνιμες και ημιμόνιμες εγκαταστάσεις), ενώ σε κάποια άλλα που έχουν χαμηλότερο υψόμετρο, όπως η κεντρική πλατεία που βρίσκεται η εκκλησία του Προφήτη Ηλία του προστάτη του Όπλου [της Αεροπορίας Στρατού], συνεχίζουν να παραμένουν σε ύψος περί τα 40 εκατοστά. Εικάζεται ότι, αν δεν έχει ήδη αρχίσει, σύντομα θα ξεκινήσει η επιτόπια επιθεώρηση των εγκαταστάσεων από συνεργεία μηχανικών της Διεύθυνσης Υποδομής και Προστασίας Περιβάλλοντος (ΔΥΠΠΕ), η πρώην Διεύθυνση Υποδομής (ΔΥΠΟ), του Γ΄ Κλάδου του ΓΕΣ, με σκοπό να διακριβωθεί η κατάσταση τους», είχε γράψει το DP σε ανάρτηση του στις 31 Ιουλίου 2024.

Τελικά, τις πρώτες ημέρες του τρέχοντος μήνα, τα νερά αποσύρθηκαν ολοκληρωτικά και πλέον ολόκληρος ο χώρος του αεροδρομίου Στεφανοβικείου έγινε προσβάσιμος. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του DP, από τις αυτοψίες προέκυψε ότι η κατάσταση των εγκαταστάσεων είναι απελπιστική και πλέον θα πρέπει να θεωρείται σχεδόν δεδομένη η απόφαση οριστικής εγκατάλειψης του στρατοπέδου καθώς τα κόστη αποκατάστασης των υποδομών και ενίσχυσης της αντιπλημμυρικής προστασίας, ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον παρόμοια φαινόμενα, είναι πολύ υψηλά. Στην περίπτωση αυτή, όπως χθες μόλις αποκάλυψε το DPοι Αμερικανοί αιτήθηκαν από την ελληνική πλευρά την παραχώρησή του αεροδρομίου, ώστε να το μετατρέψουν σε αμιγώς αμερικανική βάση με πλήρη ανάληψη του σχετικού κόστους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ https://www.defence-point.gr/news/apokleistiko-sto-stefanovikeio-quot-pnigikan-quot-e-p-kiowa-apache-kai-polla-alla

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ όχι υβριστικά σχόλια,το ellada-kupros δεν φέρει ευθύνη για τυχόν υβριστικούς χαρακτηρισμούς.Σφάξτε τους με το βαμβάκι..έχουμε πλούσιο λεξιλόγιο άλλωστε.