Παρασκευή 28 Ιουλίου 2023

111 Πτέρυγα Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας, αποθήκες πυρομαχικών και ο τραγέλαφος της πυρασφάλειας..

 


Πυρασφάλεια πολεμικών εγκαταστάσεων, μια λέξη που στην Ελλάδα είναι αστείο ή ώρα για παιχνίδι κ λούφα.. μια λέξη που υπάρχει μονό στα χαρτιά, ένας κουβάς, δυο φτυάρια κ δυο βαρέλια, το ένα με νερό που γεμίζει λίγο πριν τις επιθεωρήσεις κ άλλο ένα με άμμο που έχει πετρώσει, αυτή είναι η πυρασφάλεια στην Ελλάδα.

Το απογοητευτικό είναι ότι σε μια τόσο κρίσιμη εγκατάσταση που δεν φυλάσσονται πυρομαχικά του ΠΖ, αλλά κρίσιμα πυρομαχικά, πύραυλοι για τα πολεμικά μας αεροσκάφη η φωτιά έκανε ότι ήθελε κ απέδειξε ότι η εν λόγω αποθήκη ΔΕΝ διέθετε ΚΑΝΕΝΑ κρίσιμο επίπεδο ασφαλείας που απαιτούν αυτού του είδους οι εγκαταστάσεις.

Σε μια πολεμική βάση που βρίσκονται τα 1/4 των πολεμικών μας αεροσκαφών.. το να συζητάμε για παραιτήσεις είναι νομίζω το λιγότερο. Θα έπρεπε ήδη ο Αρχηγός του ΓΕΑ, ο Αρχηγός των Ε.Δ. να είχαν παραιτηθεί... αφού δεν κατάφεραν να προστατέψουν μια τόσο κρίσιμη εγκατάσταση. Η δε παραίτηση του ΔΚΤΗ της 111 Π.Μ. είναι το λιγότερο... οι Αρχηγοί ΓΕΑ και Ε.Δ πρέπει να σηκωθούν να ΦΥΓΟΥΝ ΧΘΕΣ... Δεν ε΄χουν πλέον το ηθικό ανάστημα να μιλούν για τις Ε.Δ. που ΑΠΕΤΥΧΑΝ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΈΨΟΥΝ.

Εντύπωση κάνει ότι χρησιμοποιούσαν μια τέτοια αποθήκη για κρίσιμα πυρομαχικά.. που δεν διέθετε πόρτα αντοχής σε φωτιά, δεν διέθετε τα απαραίτητα τοιχώματα μεγάλους πάχους, δεν διέθετε μηχανισμούς αποσυμπίεσης κ προφανώς πρόσβασης φορτηγού στο εσωτερικό της... είναι κάποια πράγματα αστεία και μόνο να τα αναφέρεις.

Και ας πάμε σε μερικές απλές ερωτήσεις; 

1.Γιατί δεν είχαμε υπόγεια εγκατάσταση που υπερτερούν έναντι των ζημιών λόγω του υπεδάφους κ είναι δυσκολότερη σε αεροπορικές προσβολές; 

2.Γιατί δεν προτιμήθηκε μια υπόγεια εγκατάσταση σε ένα τόσο νευραλγικό στόχο; Όπου η απόκρυψη είναι πολύ μεγαλύτερη.. δεν διακρίνεται ο όγκος της αποθήκης, αλλά ούτε και το ακριβές βάθος της εγκατάστασης.

3.Γιατί ενώ σε υπόγεια εγκατάσταση συνήθως έχουμε μια είσοδο/έξοδο κ άρα πολύ καλύτερη φύλαξη, τα πυρομαχικά ήταν σε αποθήκη πλήρως εκτεθειμένη στα μάτια του κάθε περίεργου;

4.Γιατί δεν προτιμήθηκε μια υπόγεια εγκατάσταση όπου η θερμοκρασία διατηρείται ευκολότερα; 

5.Γιατί δεν λάβαμε υπόψη τις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής; 

6.Ενώ και το κόστος συντήρησης είναι πάρα πολύ μικρότερη από μια υπέργεια αποθήκη.

7.Γιατί δεν ακολούθησαν με παραλλαγή το μοντέλο της Σιγκαπούρης; δλδ υπόγειες αποθήκες.

8.Γιατί δεν προτιμήθηκε μια υπόγεια εγκατάσταση όπου το αέριο ωστικό κύμα και τα εκτοξευόμενα αντικείμενα θα είχαν όλα εκτονωθεί στο shot gun type, μια σήραγγα εκτόνωσης των αερίων μπροστά από τον εκάστοτε θάλαμο αποθήκευσης. 

 Γιατί δεν χρησιμοποιήθηκαν θάλαμοι αποθήκευσης με πυκνότητα υλικού τα 10 kg/m3 όπου μπορούν να αποσβέσουν το 40% της έκρηξης; 

Υπάρχουν θάλαμοι αποτόνωσης στις ήδη υπάρχουσες αποθήκες της 111ΠΜ;

Υπάρχουν παγίδες θραυσμάτων στην 111ΠΜ; (αφορά ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ υπόγειες εγκαταστάσεις)

Γιατί δεν χρησιμοποιήθηκε υπόγεια εγκατάσταση που μπορεί να εμπεριέχει κ παγίδα έκρηξης;

Ενώ θα υπήρχε κ οδόφραγμα εξόδου όπου θα κρατούσε πολύ μεγάλο αριθμό θραυσμάτων.

Όπως πολύ εύκολα καταλαβαίνεται μια υπόγεια εγκατάσταση προσφέρει, ΑΣΦΑΛΕΙΑ και κάλυψη... είναι δαπανηρή αλλά αυτά που σου προσφέρει είναι πολύ μεγαλύτερα από το κόστος κατασκευής.

Γιατί δεν ακολουθούμε τα ΝΑΤΟ Manuals 2010 κ νεότερα επικαιροποιημένα; 

Γιατί πάντα σε αυτή την χώρα να τα μετράμε όλα με τα χρήματα; Γιατί αφήσαμε να καταστραφούν κρίσιμα πυρομαχικά για τις Ε.Δ.; 


Για το ΕΛΛΑΔΑ-ΚΥΠΡΟΣ

Κουρτέσης Ιωάννης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ όχι υβριστικά σχόλια,το ellada-kupros δεν φέρει ευθύνη για τυχόν υβριστικούς χαρακτηρισμούς.Σφάξτε τους με το βαμβάκι..έχουμε πλούσιο λεξιλόγιο άλλωστε.