Δευτέρα 6 Μαΐου 2019

Η Εθνική Φρουρά τίμησε τον Προστάτη του Στρατού Ξηράς, Μεγαλομάρτυρα Άγιο Γεώργιο

Ο επίσημος εορτασμός του Προστάτη του Στρατού Ξηράς Μεγαλομάρτυρα Αγίου Γεωργίου, πραγματοποιήθηκε στην Πλατεία του Δήμου Πάφου, την Παρασκευή 3 Μαΐου 2019.

  Στον εορτασμό παρευρέθηκαν, ο Υπουργός Άμυνας κ. Σάββας Αγγελίδης, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Πάφου κκ Γεώργιος, ο Δήμαρχος Πάφου κ. Φαίδωνας Φαίδωνος, η έπαρχος Πάφου κα. Μαίρη Λάμπρου, η Διοικητής της UNFICYP στην Κύπρο Υποστράτηγος Cheryl Pearce, Βουλευτές, οι Ακόλουθοι Άμυνας με έδρα την Κύπρο, η Υποδιοικητής των Βρετανικών Βάσεων, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Πάφου, Κοινοτάρχες, απόστρατοι, αντιπροσωπείες στελεχών, λοιποί προσκεκλημένοι και πλήθος κόσμου.

  Ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, στην Ημερήσια Διαταγή, αναφέρθηκε στην ζωή του Αγίου Γεωργίου και στα φρικτά βασανιστήρια στα οποία υποβλήθηκε και αντιπαρήλθε με αξιοθαύμαστη αντοχή, καρτερία και αξιοπρέπεια, καθιστώντας τον πρωτοπόρο μεταξύ των Μαρτύρων της Χριστιανοσύνης και «..ως των αιχμαλώτων ελευθερωτή και των πτωχών υπερασπιστή».

  Εν συνεχεία, απευθυνόμενος προς όλο το προσωπικό της ΕΦ, τους κάλεσε να συνεχίσουν να ενεργούν με ανιδιοτέλεια και εργατικότητα, υπερασπιζόμενοι τις αξίες οι οποίες περνούν κρίση στην εποχή μας, με σκοπό να καταστεί η Εθνική Φρουρά συνιστώσα Εθνικής Ισχύος και η Κυπριακή Δημοκρατία πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

  Εν κατακλείδι, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς τόνισε ότι ο Κυπριακός λαός περιβάλλει την ΕΦ με αγάπη, η Πολιτεία την εμπιστεύεται και η Εκκλησία την στηρίζει με κάθε τρόπο και έτσι, με την ευκαιρία του εορτασμού του Προστάτη του Σ.Ξ Μεγαλομάρτυρα Αγίου Γεωργίου, προέτρεψε το προσωπικό:
 Να αντλεί πίστη και δύναμη, από το παράδειγμα του Μεγαλομάρτυρα Αγίου Γεωργίου,
 Να φανεί αντάξιο των προσδοκιών του Λαού μας, αξιοποιώντας στο έπακρο αυτά που αγόγγυστα, μας διαθέτει από το υστέρημά του,
 Να συνεχίσει με υπευθυνότητα και υψηλό φρόνημα, τις προσπάθειες για τη βελτίωση του επιπέδου εκπαίδευσης και επιχειρησιακής ετοιμότητας των Μονάδων μας.

  Στο πλαίσιο των εορτασμών, την Πέμπτη 2 Μαΐου, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο χώρο της Πλατείας του Δήμου Πάφου, που περιλάμβανε στατική έκθεση Οπλικών Συστημάτων και Φωτογραφίας, παρουσίαση Ασκήσεων Ακριβείας από Διμοιρία Επιδείξεων και μουσικό πρόγραμμα από την ορχήστρα της ΣΜΕΦ, και την οποία παρακολούθησε πλήθος κόσμου.


ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΓΗ ΑΡΧΗΓΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΦΡΟΥΡΑΣ της 3ης Μαϊου 2019 


Αξιωματικοί, Ανθυπασπιστές, Υπαξιωματικοί, Στρατιώτες, Έφεδροι, Εθνοφύλακες και πολιτικό προσωπικό της Εθνικής Φρουράς, 

Πιστοί, στις ηθικές αξίες και παραδόσεις του έθνους μας, εορτάζουμε σήμερα με θρησκευτική ευλάβεια και εθνική υπερηφάνεια, τη μνήμη του Μεγαλομάρτυρα και Τροπαιοφόρου Αγίου Γεωργίου, ως Προστάτη του Στρατού Ξηράς. 

Ο Άγιος Γεώργιος γεννήθηκε στην Καππαδοκία το 270 μ.Χ. από πλούσιους και επιφανείς γονείς. Κατατάχθηκε στο Ρωμαϊκό στρατό σε πολύ μικρή ηλικία, επί αυτοκράτορα Διοκλητιανού και χάρη στα πλούσια προσόντα και τη μόρφωσή του, γρήγορα ανήλθε στο βαθμό του Χιλιάρχου. Υπερασπίστηκε, με γενναιότητα και αυταπάρνηση τους Χριστιανούς, με αποτέλεσμα να έρθει σε ρήξη με τον ειδωλολάτρη αυτοκράτορα. 

Παρέμεινε όμως αταλάντευτος στην πίστη του και περιφρόνησε τις απειλές, τα αξιώματα και τα πλούτη που του προσφέρθηκαν. Υποβλήθηκε σε φρικτά βασανιστήρια, τα οποία αντιπαρήλθε με αξιοθαύμαστη αντοχή, καρτερία και αξιοπρέπεια προτρέποντας έτσι πολλούς ανθρώπους να ασπασθούν τον Χριστιανισμό. Αποκεφαλίσθηκε στις 23 Απριλίου του 303 μ.Χ., παραδίδοντας μόνο το σώμα του στο θάνατο, καθώς με την θυσία του, εξασφάλισε την αθανασία της ψυχής και κατατάχτηκε στους πρωτοπόρους μεταξύ των Μαρτύρων της Χριστιανοσύνης. 


Οι πιστοί τον τιμούν για τον ηρωισμό, την αρετή και την αυταπάρνησή του και τον υμνούν «..ως των αιχμαλώτων ελευθερωτή και των πτωχών υπερασπιστή..».  Η Βυζαντινή Αγιογραφία τον απεικονίζει έφιππο και πάνοπλο, να φονεύει το Δράκοντα, της ειδωλολατρίας και αυτή την εικόνα, επέλεξαν οι Αυτοκράτορες του Βυζαντίου και οι Οπλαρχηγοί του 1821 για να κοσμεί τα λάβαρά τους. 

Ο Άγιος Γεώργιος καθιερώθηκε, ως προστάτης του Ελληνικού Στρατού το 1864, και έκτοτε η σεπτή του μορφή, εντυπώθηκε στις πολεμικές σημαίες των μονάδων. Από ιδρύσεως της Εθνικής Φρουράς τιμάτε ο Άγιος Γεώργιος ως Προστάτης Στρατού Ξηράς. Ωστόσο οι Προστάτες των Ενόπλων Δυνάμεων της Δημοκρατίας καθώς και οι αντίστοιχοι των Κλάδων και των Όπλων της Εθνικής Φρουράς καθιερώθηκαν επισήμως με απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου την 19η Ιουνίου 2018. Όπως κάθε χρόνο εορτάζουμε και φέτος με λαμπρότητα τη μνήμη του Αγίου μας. Ταυτόχρονα τιμούμε τους αθάνατους ήρωες και φέρουμε στη σκέψη μας τους νεκρούς μας που θυσιάστηκαν στα πεδία των μαχών ή έχασαν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση του καθήκοντος. Ανανεώνουμε, επίσης, σήμερα την υπόσχεσή μας ότι, θα συνεχίσουμε την πορεία μας με οδηγό τα πανάρχαια ιδανικά της ελευθερίας και της δημοκρατίας και τους διαβεβαιώνουμε ότι, η θυσία τους μας φωτίζει και μας κατευθύνει στο δρόμο του καθήκοντος. 


Αξιωματικοί, Ανθυπασπιστές, Υπαξιωματικοί, Στρατιώτες, Έφεδροι, Εθνοφύλακες και πολιτικό προσωπικό της Εθνικής Φρουράς, η Κυπριακή Δημοκρατία, με το βάρος των συνεπειών της τουρκικής εισβολής του 1974 και της κατοχής μέρους του εδάφους της, καλείται σήμερα να διαδραματίσει το ρόλο που η ιστορία της επεφύλαξε. Να αποτελεί τον πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας σε μια γεωγραφική περιοχή η οποία, διαχρονικά, χαρακτηρίζεται από αστάθεια και συγκρούσεις. 

 Σε μια εποχή που οι αξίες βάλλονται και το «κακό πουλάει», (ας μου επιτραπεί η έκφραση), καλούμαστε και εμείς να υλοποιήσουμε την αποστολή και το ρόλο μας και ν’ αποδείξουμε το αυτονόητο. Ότι, το «ΚΑΛΟ», «ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ» ………… και το ΚΑΛΟ είστε εσείς και τα έργα σας. Με τη δική σας ανιδιοτέλεια και εργατικότητα καθιστούμε την Εθνική Φρουρά συνιστώσα Εθνικής Ισχύος. Στρατός Ξηράς, Πολεμικό Ναυτικό και Πολεμική Αεροπορία συνθέτουν μια ομοιογενή και Διακλαδική Δύναμη Αποτροπής και διασφάλισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Δημοκρατίας Η επιθετική στάση, οι παράλογες και παράνομες διεκδικήσεις και επιδιώξεις Τουρκίας, δεν πρέπει να μας πτοούν και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επηρεάσει την αποτρεπτική και την αμυντική μας ικανότητα.

Ο Κυπριακός λαός μας περιβάλλει με αγάπη, η Πολιτεία μας εμπιστεύεται και η Εκκλησία μας στηρίζει με κάθε τρόπο. Σε μας ανήκει η ευθύνη να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες τους. Με την ευκαιρία του εορτασμού του Προστάτη μας Αγίου Γεωργίου, σας προτρέπω: Να αντλείτε πίστη και δύναμη, από το παράδειγμα του Μεγαλομάρτυρα Αγίου Γεωργίου. Να φανείτε αντάξιοι των προσδοκιών του Λαού μας, αξιοποιώντας στο έπακρο αυτά που αγόγγυστα, μας διαθέτει από το υστέρημά του. Να συνεχίσετε με υπευθυνότητα και υψηλό φρόνημα, τις προσπάθειες για τη βελτίωση του επιπέδου εκπαίδευσης και επιχειρησιακής ετοιμότητας των Μονάδων μας.

Να παραμείνετε ενωμένοι, πειθαρχημένοι και προσηλωμένοι στα στρατιωτικά μας καθήκοντα ώστε να είμαστε έτοιμοι, αν οι συνθήκες το απαιτήσουν, να πράξουμε και το δικό μας χρέος προς την πατρίδα. Ατενίζοντας τις Πολεμικές μας Σημαίες, αντιλαμβάνομαι το θρόισμά τους, ως προσκλητήριο για νέους αγώνες και σας καλώ να ανανεώσουμε το συμβόλαιο χρέους και τιμής που έχουμε αναλάβει. 

Η αποφασιστικότητά σας, η αφοσίωση στις στρατιωτικές αρετές, η στρατιωτική σας αγωγή και η αγάπη σας προς την Πατρίδα, και η πίστη σας στον Άγιο αποδεικνύουν καθημερινά και περίτρανα, ότι ο χαρακτήρας του Έλληνα μαχητή, παραμένει αναλλοίωτος, θωρακίζεται με τις δυσκολίες και βεβαιώνει ότι στο τέλος, αυτός θα είναι ο νικητής. 

Με αυτές τις σκέψεις σας εύχομαι Χρόνια Πολλά και σας καλώ ν’ αναφωνήσουμε: 
Ζήτω το Έθνος 
Ζήτω η Κύπρος 
Ζήτω η Εθνική Φρουρά 
Ζήτω ο Στρατός 

Αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης Αρχηγός




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ όχι υβριστικά σχόλια,το ellada-kupros δεν φέρει ευθύνη για τυχόν υβριστικούς χαρακτηρισμούς.Σφάξτε τους με το βαμβάκι..έχουμε πλούσιο λεξιλόγιο άλλωστε.