Τρίτη 28 Μαΐου 2019

Ευρωεκλογές, Περιφερειακές εκλογές, Δημοτικές εκλογές 2019 - Μια πρώτη ψύχραιμη ανάλυση των αποτελεσμάτων.

Μεγάλη νίκη για την Ν.Δ., σημαντική η ήττα για τον ΣΥΡΙΖΑ , σε πτώση η Χ.Α. αλλά και νέες εισόδους στην Ευρωβουλή έβγαλε η κάλπη της 26ης Μαίου του 2019. Μια διαφορά που στο 82% ενσωμάτωσης βρίσκεται στο 9,42% για την Ν.Δ., μια καθαρή νίκη που ανάγκασε τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα λίγο πριν τα μεσάνυχτα να απευθυνθεί στον Ελληνικό λαό και να προκηρύξει εκλογές πιθανότατα για την 7η Ιουλίου. Μια απόφαση που με τα δεδομένα που είχε ο Πρωθυπουργός δεν προκαλεί ερωτηματικά αλλά ήταν κάτι το αναμενόμενο με το μεγάλο εύρος της διαφοράς που έδειξε η κάλπη των Ευρωεκλογών.











Στις Περιφέρειες ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει μια πολύ κακή εικόνα σε όλη την χώρα, στην Θεσσαλονίκη που ταλαιπωρήθηκε πολύ από την συμφωνία των Πρεσπών το μήνυμα ήταν ένα και μοναδικό, εδώ δεν περνά η συμφωνία σου, θα πρέπει να μας σεβαστείς αν μας θες κοντά σου. Ο Πρωθυπουργός όλη αυτή την λαική δυσαρέσκεια την αγνόησε και επέμενε στον ορθό δρόμο, τον δρόμο της δική του άποψης και θέσης και ο λαός δεν είχε άλλη επιλογή από το να τον μαυρίσει. Η Θεσσαλονίκη βγάζει από την πρώτη Κυριακή Περιφερειάρχη, για την ακρίβεια επανεκλέγεται ο Α.Τζιτζικώστας θριαμβευτικά αφού αντίπαλο δεν είχε..


Η υποψηφιότητα του δημοσιογράφου Χ.Γιαννούλη ναι μεν ήταν μια ήπια μορφή ενός αξιόλογου ανθρώπου με άποψη και θέσεις αλλά σε καμία περίπτωση δεν ήταν η υποψηφιότητα που θα συγκινούσε τον κόσμο ώστε να τον εκλέξει Περιφερειάρχη. Με σχεδόν ανύπαρκτο κομματικό μηχανισμό και μικρά ερείσματα στα στρώματα που ήθελε να προσεγγίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, πρώην Πασόκους και κεντρώους ψηφοφόρους. Οι δε νέοι αλλά και οι τρίτη ηλικία πήγε ξεκάθαρα με το μέρος του κ.Τζτζικώστα. Η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ για πρόσωπα που δεν θα είναι τόσο πολύ γνωστά στο ευρύ κοινό και είναι χαμηλού προφίλ προφανώς και δεν συγκινούν τον πολίτη.

Ο Α/Τζιτζικώστας έχει προσφέρει έργο, έχει κομματικό μηχανισμό, έχει ερείσματα πολύ μεγάλα στα δεξιά στρώματα του πληθυσμού και συγκινεί και τον κεντρώο ψηφοφόρο που θέλει έναν πολιτικό που να μην είναι και ακροδεξιός, να μην είναι και ακροαριστερός να είναι λίγο κάπου αλλά να ακούει και μένα τον φουκαρά ασχέτως αν μου λύσει ή όχι το πρόβλημα που μπορεί να έχω. Ο Τζιτζικώστας από την άλλη στήριξε ξεκάθαρα το ΟΧΙ στην συμφωνία των Πρεσπών για το Μακεδονικό, και αυτό του έδωσε τεράστιο αβαντάζ στην εκλογική μάχη, από την άλλη ο Γιαννούλης στήριξε ξεκάθαρα την θέση του ΣΥΡΙΖΑ και δέχτηκε αμέτρητες φασιστικές επιθέσεις σε όλη την διάρκεια της προεκλογικής μάχης κυρίως από ακροδεξιά στοιχεία και αυτό σίγουρα του κόστισε.


Στο δε Δήμο της Θεσσαλονίκης η αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ είναι παταγώδης πάνω κάτω για τους ίδιους λόγους που έχουν να κάνουν με την υποψηφιότητα του Χ.Γιαννούλη, μια νέα γυναίκα, φρέσκια υποψηφιότητα, πολύ ζωντανή και ευχάριστη προσωπικότητα, αλλά... είχε να αντιμετωπίσει ένα κατεστημένο στην πόλη που πολύ δύσκολα αλλάζει μυαλά, πολύ δύσκολα η αρτηριοσκλήρωση μπορεί να γιατρευτεί σε αυτή την χώρα.





















Η πολυδιασπασμένη Δεξιά κέρδισε με το όπλο του ΣΥΡΙΖΑ τον απόλυτο έλεγχο στον Δήμο της Θεσσαλονίκης, η απλή αναλογική που τόσο πολύ ήθελε ο ΣΥΡΙΖΑ του γύρισε την πλάτη, γιατί; μα γιατί πολύ απλά το πήραν μυρωδιά τα φυντάνια του κομματικού στρατού της ΝΔ και ψευτο-διασπάστηκαν για να ενωθούν μετά ώστε να έχουν τον απόλυτο έλεγχο της πόλης, δείτε τα μπλέ ανθρωπάκια στην παραπάνω φωτογραφία που απεικονίζουν τους υποψηφίους που ελέγχονται από την ΝΔ και θα καταλάβετε πολύ εύκολα τι έχει να γίνει στον Δήμο.. ο δε δεύτερος γύρος είναι απλά διαδικαστικού χαρακτήρα για τον κ.Ταχιάο όπου με την απόλυτη στήριξη της ΝΔ θα κάνει ένα περίπατο στον δρόμο για την Δημαρχεία της πόλης.

Η απλή αναλογική δεν πόνεσε μόνο στην Θεσσαλονίκη αλλά και σε άλλους Δήμους της χώρας τον ΣΥΡΙΖΑ και δημιούργησε έτσι τις συνθήκες ώστε να χάσει τον έλεγχο, η για να το πω ποιο κομψά να χάσει την παρεμβατικότητα που είχε πριν.

Στην Βόρεια Ελλάδα η κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ λόγω του ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΎ είναι κάτι που κακώς στο Μαξίμου δεν το είχαν προβλέψει, διότι τέτοιες συμφωνίες συνήθως θέλουν ευρεία πλειοψηφία και χρόνο ώστε να ζυμωθούν στο μυαλό του ψηφοφόρου και όχι 3-4 μήνες πριν τις εκλογές να φέρνεις μια τόσο σοβαρή συμφωνία και να αδιαφορείς για το αποτέλεσμα που θα έχει στο εσωτερικό της χώρας αλλά να σκέφτεσαι μόνο το εξωτερικό και εδώ έπαιξε μεγάλο ρόλο και ο ξένος παράγοντας που έσπρωξε την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σε μια τέτοια συμφωνία, οι ΗΠΑ έπαιξαν κρίσιμο ρόλο στην πίεση που δέχτηκε η Κυβέρνηση ώστε να προχωρήσει σε αυτό τον γρήγορο συμβιβασμό. Το ίδιο και η Ε.Ε. που στήριξε την συμφωνία και είπε όχι στις άναρχες φωνές της Ν.Δ. για όχι στην συμφωνία. Οι αγορές επίσης στήριξαν την συμφωνία, απόδειξη η έξοδος στις αγορές μετά από την συμφωνία με επιτόκια σχεδόν χαριστικά για την Ελλάδα, το εσωτερικό όμως είχε άλλη άποψη, πίστεψε την Ν.Δ., πίστεψε άλλα και όχι αυτά που ολόκληρος ο πλανήτης έβλεπε.

Στην Δράμα για παράδειγμα με ενσωμάτωση στο 73%, ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει περίπου 2.700 ψηφοφόρους από τις αντίστοιχες εκλογές του 2014, ενώ η ΝΔ χάνει και αυτή περίπου 500. Αλλά στην Δράμα μπαίνει σφήνα ο Βελόπουλος με την Ελληνική Λύση με 7.74% και 3.367 ψηφοφόρους, αφήνοντας την Χ.Α. στην τέταρτη θέση με αισθητή μείωση των ποσοστών της και μεγάλες απώλειες ψηφοφόρων της τάξης των 2.600 χαμένων ψήφων, από 4.852 σε 2.274.

Στον Έβρο σε μια πολύ κρίσιμη περιφέρεια ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει περίπου 2.500 ψηφόφόρου σε ενσωμάτωση σχετικά χαμηλή με 67%. ενώ η ΝΔ χάνει και αυτή περίπου 8.000 ψηφοφόρους... κάτι που πρέπει να ανησυχήσει και τους δυο μεγάλους κομματικούς μηχανισμούς! Το δε ΚΙΝΑΛ που έρχεται τρίτο χάνει περίπου 5.500 ψηφοφόρους, κάτι που και εδώ δεν πρέπει να περάσει στα ψιλά...
ποιος κερδίζει; μα ο Βελόπουλος με την Ε.Λ. που βάζει στο σακούλι μέχρι στιγμής 3.500 χιλιάδες νέου ψηφοφόρους με την ενσωμάτωση στο 67%. Πόσο χάνει η Χ.Α.; καλά εδώ αφήστε το θέλει πολλά ντεπόν ο Μιχαλολιάκος, χάνει περίπου 6.300 ψηφοφόρους από το 2014! Και η τάση αυτή για την Χ.Α. είναι γενικευμένη και μάλλον μη αναστρέψιμη εκλογικά.

Στην Καβάλα με μεγάλη ενσωμάτωση στο 83% η Ν.Δ. χάνει 1.500 ψηφοφόρους και ο ΣΥΡΙΖΑ σχεδόν 5.500, το ίδιο και το ΚΙΝΑΛ που χάνει 3.000 ψηφοφόρους. Ποιος κερδίζει; μα ο Βελόπουλος, με 4.179 νέους ψηφοφόρους. Τι κάνει η Χ.Α.; μα γκρεμίζεται σε άλλη μια περιφέρεια.. χάνει περίπου 3.800 ψηφοφόρους από το 2014 και βρίσκεται και εδώ στην 4η θέση.

Στην Καστοριά με πολύ μεγάλη ενσωμάτωση στο 95% η Ν.Δ. κερδίζει 2.200 νέους ψηφοφόρους και ο ΣΥΡΙΖΑ για πρώτη φορά κερδίζει και αυτός περίπου 500 νέους ψηφοφόρους, το ΚΙΝΑΛ χάνει μερικές εκατοντάδες και η Χ.Α. χάνει περίπου 2.400 ψηφοφόρους, με τον Βελόπουλο εδώ να βρίσκεται στην 5η θέση με 957 ψήφους.

Στο Κιλκίας με 90% ενσωμάτωση, ΝΔ πρώτη με συν 2.500, ΣΥΡΙΖΑ δεύτερος με μείον 1.700, ΚΙΝΑΛ με μείον 1.200 και Χ.Α. με απώλεια 3.700 ψήφους και φυσικά Βελόπουλος με νέους 3.216 ψηφοφόρους να βρίσκεται στην 5η θέση.

Στην Κοζάνη με ενσωμάτωση στο 60%, η ΝΔ χάνει 4.000 ψήφους, ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει περίπου 9.000 ψηφοφόρους, να τι ζημιά κάνει η συμφωνία των Πρεσπών, κάτι που στον ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλανε να ακούνε. Το ΚΙΝΑΛ επίσης χάνει περίπου 3.000 ψήφους, η Χ.Α. χάνει 4.800 ψηφοφόρους και ο
Βελόπουλος κάνει πάρτι με 2.300 νέους ψηφοφόρους.


Στην Πέλλα με 93% ενσωμάτωση η Ν.Δ. κερδίζει 5.200 νέους ψηφοφόρους, ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει 2.000, το ΚΙΝΑΛ χάνει 2.300 και η Χ.Α. χάνει 6.700 ψήφους, δείγμα του πόσο κακή είναι η εικόνα της Χ.Α. με τις ασπίδες, τα τάγματα εφόδου και τις μαύρες μπλούζες που θυμίζουν μπράβους και παρακράτος. Ο Βελόπουλος στην Πέλλα κάνει τρελό πάρτι με 5.582 ψήφους να σπαρταράνε για χάρη του.

Στην Πιερία ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει 2.500, η Ν.Δ. κερδίζει 8.400 ψήφους, το ΚΙΝΑΛ χάνει 200 ψήφους, ο Βελόπουλος κερδίζει 4.700 ψήφους και η Χ.Α. χάνει 4.400 ψήφους, πτωτική πορεία σχεδόν παντού για την Χ.Α. και πολύ δύσκολα όπως έγραψα και προηγούμενα θα αλλάξει κάτι στις Βουλευτικές εκλογές όσο και αν αυτή η ψήφος ήταν χαλαρή όπως θέλουν πολλοί να λένε, δυστυχώς αυτός δεν συνέβη και οι εκλογές διεξήχθησαν κάτω από ακραία πόλωση.

Στις Σέρρες επειδή η ενσωμάτωση είναι μικρή αν και εκεί τα εκλογικά τμήματα είναι μικρά, ιδίως στα χωριά, η Ν.Δ. χάνει 10.000 ψηφοφόρους, ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει 9.000 ο Βελόπουλος με την Ελληνική Λύση κερδίζει 4.850 ψήφους το ΚΙΝΑΛ χάνει 5.400 ψήφους και η Χ.Α. χάνει 9.000 ψήφους με χαμηλή συμμετοχή στο 51% αν και οι εκλογικοί κατάλογοι δεν έχουν ανανεωθεί εδώ και πολλά χρόνια.

Στην Χαλκιδική με 96% ενσωμάτωση η Ν.Δ. κερδίζει περίπου 4.800 ψηφοφόρους, ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει 3.600 ψήφους, το ΚΙΝΑΛ πάνω κάτω μένει στα ίδια, η Χ.Α. χάνει 1.600 και ο Βελόπουλος κερδίζει 2.959 ψήφους.

Ξάνθη και Ροδόπη τις δυο αυτές περιοχές τις άφησα για το τέλος γιατί έχουν μια ξεχωριστή σημασία και πρέπει να προσεχθούν ιδιαίτερα γιατί εκεί κατεβαίνει το Κόμμα Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας του Σαδίκ, με πλούσια ιστορία γύρω του, ένα κόμμα που είναι ουσιαστικά το δεξί χέρι του προξενείου και της Άγκυρας, για κάποια χρόνια διάφορα πολιτικά κόμματα και κυρίως το ΠΑΣΟΚ το είχε υπό τον έλεγχο του, το ίδιο επιχείρησε να κάνει και η Ν.Δ. άλλωστε η πορεία πολλών προέδρων του μαρτυρούν τις επαφές με την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Πρώτος του Πρόεδρος και ιδρυτής του ήταν ο Αχμέτ Σαδίκ το 1991, στις 13 Σεπ έγιναν τα βαφτίσια.. ακολούθησε μετά τον θάνατο του Σαδίκ η γυναίκα του στην προεδρία η Ισίκ μέχρι το 99, μετά στα ηνία ήταν ο γνωστός Αχμέτ Χατζηοσμάν μέχρι το 07 όπου βγήκε Βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ το 02 και το 06, αλλά είχε διατελέσει και αντινομάρχης από το 02 έως και το 07. Το ΚΙΕΦ είναι ένα κόμμα να το πω; ένας πολιτικός συνδυασμός που μετρά τα αντανακλαστικά των Αθηνών τα τελευταία χρόνια και ουσιαστικά του στέλνει μηνύματα κάθε φορά που έχουμε εκλογές.
Πάμε όμως να δούμε εν συντομία τι έγινε σε ΞΑΝΘΗ και ΡΟΔΟΠΗ.

Στην Ροδόπη ας πάμε πρώτα όπου το ΚΙΕΦ με 77% ενσωμάτωση είναι ΠΡΩΤΟ αλλά με απώλειες μεγάλες, της τάξης των 10.000 ψηφοφόρων, ναι αλλά που πήγαν αυτοί οι 10.000; Πήγαν στην Ν.Δ.; μάλλον όχι αφού χάνει περίπου 300 ψηφοφόρους από τις αντίστοιχες εκλογές του 14. Πάνε στον ΣΥΡΙΖΑ; όχι γιατί και αυτός δεν χάνει ψηφοφόρους αλλά κερδίζει, ελάχιστους αλλά κερδίζει μερικές δεκάδες και είναι στα επίπεδα του 14 με 6.799 ψήφους. Χάνει το ΚΙΝΑΛ 500, Χάνει και η Χ.Α. 2.000, με τον Βελόπουλο να κερδίζει 1.700, άρα εδώ έχουμε 10.000 χαμένες ψήφους για το ΚΙΕΦ που όμως φιγουράρει στην πρώτη θέση, που πήγαν αυτές οι ψήφοι; μάλλον πουθενά, πιθανότατα έκατσαν σπίτι τους και αδιαφόρησαν, αλλά θα το δούμε σύντομα στις Βουλευτικές εκλογές. Η δε συμμετοχή στην κρίσιμη αυτή περιφέρεια είναι στο 54%.

Στην Ξάνθη τα πράγματα δεν είναι και πολύ διαφορετικά... στο 75% ενσωμάτωση η Ν.Δ. είναι πρώτη και κερδίζει περίπου 800 ψήφους από το 14 αλλά το ΚΙΕΦ είναι δεύτερο με μεγάλες απώλειες, χάνει περίπου 5.600 ψηφοφόρους, ο ΣΥΡΙΖΑ τρίτος χάνει 1.300 και το ΚΙΝΑΛ χάνει 2.000, ο Βελόπουλος 5ος με 1.904 ελληνικολυσιότες και η Χ.Α. 6η παρακαλώ χάνοντας 2.300 ψήφους.

Πάνω κάτω αυτή είναι η εικόνα στην Βόρεια Ελλάδα, οι περιφέρειες αυτές δέχτηκαν όλη αυτή την πίεση με το δημοψήφισμα των Πρεσπών, αλλά να μην ξεχνάμε και έναν άλλο πολύ σημαντικό παράγοντα, τα κέντρα κράτησης μεταναστών που στήθηκαν στην επαρχία! Πολεμήθηκαν παντού και πουθενά δεν ήταν καλοδεχούμενα και αυτή η αναστάτωση στις ζωές των πολιτών που μένουν μόνιμα στην Ελληνική επαρχία είναι κάτι που δεν θα πρέπει να περνάει απαρατήρητο από τα πολιτικά κόμματα και ειδικά την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Θα μου πείτε και τι να τους κάνουμε, να τους αφήσουμε να κατασκηνώνουν στο Σύνταγμα και στον Λευκό Πύργο, να πάνε κάπου όπου και προστασία θα έχουν από τους επίδοξους διακινητές αλλά και δεν θα προκαλούν προβλήματα μέχρι να βρεθεί λύση με τις αιτήσεις ασύλου ή την μεταφορά τους σε άλλη ευρωπαική χώρα. Ναι αλλά αυτό ο πολίτης δεν το κατάλαβε και σε πολλές περιπτώσεις υπήρξε σπουδή ώστε να στηθούν κέντρα μεταναστών στο άρπα κόλα και μετά θα βρούμε λύση, αν βρούμε και όποτε βρούμε. Ο άνθρωπος που ζει στην επαρχία αναστατώθηκε και δεν επικοινώνησε κανείς μαζί τους, σε πολιτικό επίπεδο αναφέρομαι, ώστε να του πει ότι όλα αυτά είναι προσωρινά, ότι όλα αυτά είναι ελεγχόμενα και ότι το θέμα θα λυθεί με το χ,ψ τρόπο, αυτό η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν το έκανε. Τι έκανε; έστηνε κέντρα κράτησης παντού, με το έτσι θέλω αγνοώντας πολλές φορές και τις φωνές από την Τοπική αυτοδιοίκηση και στην επαρχία τα κακά νέα μαθαίνονται ποιο γρήγορα από τα αστικά κέντρα.

Επιλεκτικά θα δούμε μαζί δυο νησιά που επλήγησαν από τα προσφυγικά ρεύματα όπου με τεχνητό τρόπο η Τουρκία δασκάλεψε τους πρόσφυγες να εισέλθουν στα Ελληνικά χωρικά ύδατα, με τις εικόνες γνωστές, να σχίζουν τις βάρκες ώστε τα Ελληνικά μέσα να αναγκαστούν να προχωρήσουν στην διάσωση τους, αφού ανάμεσα τους ήταν πάντοτε βρέφη, παιδιά και γυναίκες.

Νήσος Λέσβος με 79% ενσωμάτωση, Ν.Δ. πρώτη με συν 700 ψήφους, ΣΥΡΙΖΑ δεύτερος χάνοντας 5.000. ΚΚΕ για πρώτη φορά τρίτο αλλά με πτώση στα ποσοστά του, βρίσκεται με μείον 1.900 ψήφους, ΚΙΝΑΛ τρίτο με μείον 1.200 περίπου, Χ.Α. μείον 1.400 σε ένα νησί που υποτίθεται ότι
η Χ.Α. θα έκανε πάρτι.. και αντί για πάρτι το έχουν ρίξει στο τσάι και στα κόλυβα. ο Βελόπουλος τσιμπάει 1.108 ψήφους και το Αγροτικό κτηνοτροφικό κόμμα τσιμπάει και αυτό περίπου συν 600-700 ψήφους.

Και η Χίος με 98% ενσωμάτωση να μην έχει την ίδια εικόνα με την Λέσβο, με την Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ να κρατάνε ή να κερδίζουν με μικρά νούμερα τους ίδιους ψηφοφόρους! Το ΚΙΝΑΛ χάνει 600, η Χ.Α. χάνει αλλά κρατάει ποσοστά από τις λίγες φορές που το βλέπουμε αυτό, χάνει περίπου 300 ψήφους, το ΚΚΕ χάνει 400 και ο Βελόπουλος κερδίζει 787.

Δυο νησιά, η Λέσβος και η Χίος που δέχτηκαν μεγάλες πιέσεις από τις προσφυγικές ροές με κέντρα κράτησης μεταναστών-προσφύγων πείτε τα όπως θέλετε, αλλά με διαφορετική εικόνα και συμπεριφορά στην κάλπη.

Γενικότερα σε όλη την χώρα ο Βαρουφάκης - ΜέΡΑ 25- κερδίζει παντού, άλλωστε με την ενσωμάτωση στο 86%, μάλλον θα βγάλει Ευρωβουλευτή, σε όλη την χώρα κερδίζει σχεδόν τα μισά απ΄ότι κερδίζει ο Βελόπουλος σε ψήφους, ακούστηκε η φωνή του σε όλη την Ελλάδα και αυτό είναι σημαντικό γιατί τα κανάλια τον είχαν αποκλείσει. Τα αστικά κέντρα του έδωσαν μεγάλη βοήθεια ειδικά η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, από την περιφέρεια καλή παρουσία σε Ηράκλειο Κρήτης και Αχαία, Λάρισα και Χανιά.

Η Χ.Α. χάνει 300.000 ψήφους πανελλαδικά και αυτή είναι η αρχή γιατί τίποτα δεν δείχνει ότι μπορεί να ανακάμψει, άλλωστε σύντομα θα τελειώσει και η δίκη και η ιστορία θα την κλειδώσει στο χρονοντούλαπο της αφού η επιθετική της συμπεριφορά μόνο κακό έκανε στην δημόσια εικόνα της. Οι τραμπουκισμοί και ψευτο-τσαμπουκάδες δεν περνάνε στον μέσο ψηφοφόρο, το πρόγραμμα σχεδόν ανύπαρκτο ή ρηχό σε πολλές περιπτώσεις. Αθήνα και Θεσσαλονίκη γύρισαν την πλάτη στην Χ.Α. και μην μου πείτε ότι δεν μπορούσαν να πάνε να ψηφίσουν.. μπορούσαν αλλά υπάρχει πλέον θέμα με την οργάνωση αυτή, γιατί κόμμα δεν έγινε ποτέ και πιθανότατα ούτε και να ήθελε να γίνει. Αυτή η παραστρατιωτική εικόνα δεν αρέσει στον κόσμο και αυτό θα πρέπει να γίνει αντιληπτό.
Στην επαρχία σε πολύ ισχυρά κάστρα της χάνει την μπάλα.. παράδειγμα στην Λάρισα, στην Αχαία, στην Μαγνησία, τεράστιες απώλειες στην Πέλλα, Αιτωλοακαρνανία, Κόρινθο. Στην Εύβοι παθαίνει στραπάτσο με μείον 10.000 ψήφους!

Για τα υπόλοιπα κόμματα η εικόνα είναι λίγο πάνω, λίγο κάτω η ίδια, χάνουν παντού σε όλη την χώρα ποσοστά, κόμματα όπως το ΠΟΤΑΜΙ, οι ΑΝΕΛ, το ΛΑΟΣ, η Ένωση Κεντρώων παρουσιάζουν την ίδια εικόνα με χειρότερη όλων τους ΑΝΕΛ που κυριολεκτικά διαλύθηκαν, είναι λες και πέσανε από το φεγγάρι στην γη χωρίς αλεξίπτωτο!

Αυτή ήταν η εικόνα της επικράτειας, συνοπτικά και με απλά λόγια. Ας δούμε τώρα Δήμο Αθηναίων, Πειραιώς και Περιφέρεια Αττικής, για να καταλήξουμε σιγά σιγά.

Περιφέρεια Αττικής
Νο1 ο Πατούλης(ΝΔ) με την  Πατούλαινα με 37.65% και 586.619 ψήφους σε ενσωμάτωση 98% και με συμμετοχή 59%. Δεύτερη η Δούρου που στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ με 19.70% και 306.918 ψήφους,  τρίτος και ρυθμιστής ο ανεξάρτητος αλλά προερχόμενος από το βαθύ ΠΑΣΟΚ, κ.Σγουρός με 17.40 και 271.198 ψήφους και τέταρτος ο κ.Πρωτούλης από το ΚΚΕ με 8.28% και 129.024 ψήφοι. Ο Παναγιώταρος από την Χ.Α. καταγράφει χαμηλά νούμερα με 5.60% και 87.296 ψήφους και ακολουθούν Δημητρίου Οικολογική συμμαχία με 43.000 ψήφους, Τζήμερος με 41.000 ψήφους και 2.67, και άλλοι τρεις υποψήφιοι που βγάζουν έδρα στην περιφέρεια με συνολικό αριθμό ψήφων 100.000 ψήφων. Με σύνολο ψήφων 1.5 εκατ ψήφους!

Στο δεύτερο γύρο έχουμε Πατούλη vs Δούρου, ο σκληρός κομματικός Στρατός εναντίον του σοφτ πολιτικού λόγου της Ρένας, η διαφορά τους είναι 286.000 ψήφοι που σε πρώτη φάση φαίνονται πολλοί, φαίνεται ένα βουνό αλλά δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι όσοι μείνανε εκτός αριθμούν περίπου τους 380.00 ψηφοφόρους, αριθμός πολύ μεγάλος για ανατροπές και εγκεφαλικά στον κύριο άψογο της ΝΔ που δεν είχε ιδέα για το πως θα νοικοκυρέψει τον Δήμο Αμαρουσίου αφήνοντας απλήρωτο τον ΕΝΦΙΑ σε όλα τα κτίρια που χρησιμοποιεί ο Δήμος για χρόνια και αυτά δεν αμφισβητούνται.
Οι 380.000 ψηφοφόροι είναι στο σύνολο τους προς τα αριστερά και το κέντρο, η υποψηφιότητα του Σγουρού ναι μεν είναι ΠΑΣΟΚ, αλλά είναι πολυσυλλεκτική και εύκολα προσεγγίσιμη από την Ρένα Δούρου, αν και ο Σγουρός θα υποχρεωθεί να δηλώσει ότι δεν στηρίζει κανέναν και θα ζητήσει ψήφο κατά συνείδηση αν δεν προκύψει κάποια έκπληξη. Άρα υπάρχει μια δεξαμενή 271.000 ψήφων που μπορεί η Ρένα Δούρου να αντλήσει ψηφοφόρους. Ο Παναγιώταρος δεν μπορεί ούτε να σπρώξει τους ψηφοφόρους τους στην μια πλευρά ή στην άλλη, ούτε να κάνει κάτι το θεαματικό, το μόνο που μπορεί να κάνει είναι προτρέψει τους ψηφοφόρους του να απέχουν από το δεύτερο γύρο, αν και μεγάλη τους μερίδα θα κινηθεί προς τον Πατούλη. Μένουν οι μικροί που έχουν 100.000 ψηφοφόρους που είναι πολυσυλεκτικοί  και θα σκορπίσουν παντού και είναι άγνωστος χ για το που θα κάτσουν οι περισσότεροι και στο τέλος είναι οι 129.000 ψηφοφόροι του ΚΚΕ που σχεδόν πάντα οι υποψήφιοι του ζητούν αποχή από το δεύτερο γύρο αλλά με πιθανότητες μικρά τμήματα ψηφοφόρων να ψηφίσουν Ρένα Δούρου. Με όλα τα παραπάνω ναι μεν η διαφορά είναι μεγάλη αλλά τα περιθώρια ανατροπής υπάρχουν και τίποτα δεν είναι σίγουρο για τον δεύτερο γύρο.

Η επίθεση που δέχθηκε η Ρένα Δούρου για την φωτιά στο Μάτι και τους 100 νεκρούς ήταν μια
βρόμικα στημένη επίθεση αλλά η πλευρά της Δούρου δεν μπόρεσε να απαντήσει και να πει την αλήθεια για το ποιος φταίει. Δεν τα κατάφερε γιατί είχε απέναντι της όλο το μιντιακό σύστημα και το εκδοτικό. Παρόλο που η Περιφέρεια έχει κάνει έργο, αυτό δεν μπορεί να φτάσει στον πολίτη.

Στον Πειραιά τα πράγματα είναι λίγο πολύ απλά με την πρωτιά του συστήματος Μαρινάκη-ΠΑΣΟΚ, ο Μώραλης συγκέντρωσε 33.169 ψήφους με δελυτερο τον Βλαχάκο-ΝΔ που συγκέντρωσε 19.845 και τρίτο τον εκλεκτό του ΣΥΡΙΖΑ τον κ.Μπελαβίλα με 10.662 ψήφους. Το περίεργο στον Πειραιά θα ήταν να συνασπιστεί ο Βλαχάκος με τον Μπελαβίλα, κάτι που μοιάζει τρελό αυτή τη στιγμή ακόμη και να το υποθέσουμε, αλλά και πάλι δεν φτάνουν τα κουκιά, θέλει και κάτι ακόμα.. θέλει πχ τις ψήφους του ΚΚΕ- Μανωλάκου που και πάλι δύσκολο να πάνε ψήφοι ΚΚΕ προς την Δεξιά. Οπότε το λογικό συμπέρασμα είναι ότι ο Μώραλης εύκολα ή δύσκολα θα επανεκλεγεί στον Δήμο του Πειραιά. Ο ΣΥΡΙΖΑ βγάζει σπυριά με τον Μαρινάκη αλλά το ενδεχόμενο να στηρίξει τον κ.Βλαχάκο μάλλον είναι στην σφαίρα της φαντασίας αφού όλοι γνωρίζουμε ότι ναι μεν ο Μώραλης έχει την στήριξη του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ αλλά ο χρηματοδότης είναι ο Μαρινάκης που είναι ξεκάθαρα με την Ν.Δ. οπότε όλες οι υποθέσεις και τα σενάρια σταματούν κάπου εδώ.

Στην Αθήνα τα πράγματα είναι ξεκάθαρα, και εδώ η πρωτιά είναι δεδομένη και πιθανότατα και ο δεύτερος γύρος να μην βγάλει κάποια έκπληξη, ο εκλεκτός της ΝΔ κ.Μπακογιάννης πέρασε στον δεύτερο γύρο με 42.66% και 88.730 ψήφους, με δεύτερο έναν νεαρό πολιτευτή του ΣΥΡΙΖΑ μια φρέσκια φωνή για την πολή τον κ.Ηλιόπουλο Νάσο που συγκέντρωσε 16.97% και 35.305 ψήφους, τρίτος ο επίσης εξαιρετικός και μια ήρεμη πολιτική δύναμη ο κ.Γερουλάνος-ΠΑΣΟΚ που συγκέντρωσε 13.19 και 27.427 ψήφους με τέταρτο τον Η.Κασιδιάρη με 10.54% και 21.917 ψήφους, μια υποψηφιότητα που κάποιοι την έδιναν πριν τις εκλογές ότι θα ήταν και στον δεύτερο γύρο!! Φαίνεται η δημιουργική λογιστική έδωσε το πτυχίο στα δημιουργικά μαθηματικά...
Η διαφορά είναι μεγάλη, μιλάμε για 53.000 ψήφους, και τέτοιες διαφορές πολύ δύσκολα καλύπτονται, πρέπει σχεδόν όλοι να συνασπιστούν για να καταφέρουν να πάνε όσο γίνετε περισσότεροι στην κάλπη ώστε να ψηφίσουν τον κ.Ηλιόπουλο, κάτι που μάλλον είναι αδύνατον σε αυτή την φάση που βρισκόμαστε και έτσι όπως είναι διαμορφωμένο το πολιτικό σκηνικό οι συνεργασίες του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκουν τοίχο και ειδικά με το ΠΑΣΟΚ.
Οπότε ο δεύτερος γύρος στην Αθήνα είναι μάλλον διαδικαστικού χαρακτήρα και τίποτα παραπάνω.


Ένα γενικό σχόλιο για τις ευρωεκλογές και για τον μεγάλο χαμένο τον ΣΥΡΙΖΑ εν συντομία για να μην το κουράζουμε και πολύ, ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε γιατί έπαιξε με την φωτιά σε πολλά θέματα που η ελληνική κοινωνία είναι ακόμα άβγαλτη και υπερσυντηρητική, έχει φοβίες και δεν μπορεί να δεχτεί με ευκολία κάποιες αλλαγές που στην Ευρώπη είναι μάλλον πράγματα αυτονόητα. Ας τα δούμε ένας προς ένα:

1.Προσευχή στα σχολεία: Τεράστιο θέμα για μια κοινωνία που ζει με συντηρητισμό και φοβίες δεκαετίες τώρα. Τεράστιες οι αντιδράσει σε όλο το πολιτικό και κοινωνικό φάσμα και εδώ ο ΣΥΡΙΖΑ περιέργως ξέχασε ότι δεν τον ψήφισαν μόνο Αριστεροί αλλά και κεντρώοι.

2.Καύση νεκρών: Ίσως λιγότερο από την προσευχή αλλά ενόχλησε πολλούς ψηφοφόρους.

3.Τσιρώνης νομοσχέδιο για τα κατοικίδια: Το έφερε, το πήρε πίσω, του επιτέθηκαν σχεδόν οι πάντες, είναι να απορείς γιατί το κατέθεσε στην Βουλή! Μικρή η ζημιά αλλά σημαντική για κάποιον που θα το βάλει στην ζυγαριά και το ζυγίσει μαζί με τα υπόλοιπα.

4.Σύμφωνο συμβίωσης: Εδώ η υποκρισία περισσεύει και δεν αναφέρομαι στους πολιτικούς και στον ΣΥΡΙΖΑ που καλώς το έφερε αλλά στους πολίτες που άλλα λένε μπροστά και άλλα πιστεύουν πίσω από την κουρτίνα, ναι να δεχτούμε το σύμφωνο συμβίωσης αλλά όχι τώρα, να μην το φέρει τώρα. Η υποκρισία των Ελλήνων σε όλο της το μεγαλείο, και φυσικά έκανε ζημιά και αυτό... κάτι που στην Ευρώπη έχει λυθεί εδώ και δυο δεκαετίες. Αλλά εδώ με την εκκλησία και τον συντηρητικό Έλληνα άντε να βγάλεις πέρα...

5.Διαχωρισμός κράτους και εκκλησίας: Μα καλύτερο δώρο για να σε στολίσει κατάλληλα δεν ήθελε η εκκλησία, και ο ΣΥΡΙΖΑ τους έδωσε στο πιάτο, η συζήτηση ήρθε στα γρήγορα και στα υψηλά κλιμάκια της εκκλησίας για να μην μας πάρουν χαμπάρι, ο Αρχιεπίσκοπος είπε το ναι στον Πρωθυπουργό, ο Τσίπρας πήγε να το τελειώσει, βγήκε η Ιερά σύνοδος και τα έφερε όλα τούμπα... τι έγινε τελικά; μισοπράγματα και μια ενδιάμεση λύση για να μην τα κάνουν οι παπάδες μπάχαλο. Άλλο βέβαια που δεν ήθελαν οι παπάδες, ώστε κάθε Κυριακή μετά την λειτουργία  να στόλιζουν κατάλληλα την κυβέρνηση, προσεκτικά και σφάζοντας με το βαμβάκι πήραν θέσεις μάχης εναντίον όσων ενεπλάκησαν με τα ιερά και τα όσια του παγκαριού και της τσέπης των κληρικών.
Η ζημιά; ΤΕΡΑΣΤΙΑ...

6. Ένταξη περιθωριακών ομάδων: Ρομά, πρόσφυγες από τρίτες και υποσαχαρίες χώρες, αποφυλακισθέντες, μετανάστες, μουσουλμάνους κ.λ. και εδώ η κοινωνία μας είναι 100 χρόνια πίσω, δεν μπορεί να καταλάβει ότι πρέπει να κάνει βήματα μπροστά. Δεν θέλει να αλλάξει και ζει με βαθιά συντηρητικές ιδέες και αντιλήψεις, έτσι αυτές οι ομάδες συνεχίζουν να ζουν στο περιθώριο αποκλεισμένες και τι γίνετε όταν ζεις στο περιθώριο; γίνεσαι ακόμα ποιο βίαιος, ποιος απρόβλεπτος και ποιο σκληρός. Δυστυχώς η Ελληνική κοινωνία δεν είναι έτοιμη να δεχτεί αυτή την αλλαγή.

7. Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί: Στην αρχή βγήκαν προς πλειστηριασμό κατοικίες και καταστήματα στρατηγικών κακοπληρωτών, δλδ ατόμων που ή έπαιρναν δάνεια ενώ είχαν χρήματα και δεν πλήρωναν ή έπαιρναν δάνεια με ρεμούλες και πάλι δεν πλήρωναν, το πρώτο κύμα ήταν πάνω κάτω αυτού του είδους, το δεύτερο είχε όμως και κάποιες κατοικίες ποιο φτωχών στρωμάτων, εκεί η κυβέρνηση τότε ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προσπάθησε να χρυσώσει το χάπι και να μην βγάλει κατοικίες που είναι στον νόμο Κατσέλη και τελούν υπό προστασία, αλλά η ζημιά είχε γίνει. Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η κίνηση αυτή δεν ήταν ιδέα ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αλλά σκληρή απαίτηση των δανειστών για να συνεχίζουν να στηρίζουν το πρόγραμμα και να εκταμιεύουν δόσεις για την Ελληνική οικονομία. Αλλά όπως και να το κάνουμε ο ΣΥΡΙΖΑ συμφώνησε, έστω και με βαριά καρδιά, συμφώνησε, πρέπει εδώ να τονίσουμε ότι η Ν.Δ. παρά τα όσα λέει, είναι σύμφωνη με αυτό το τρόπο πλειστηριασμών και αν ήταν κυβέρνηση θα έκανε ακριβώς το ίδιο. Άλλωστε δηλώσεις τότε κορυφαίων στελεχών της αυτό έλεγαν. Η ζημιά πάντως έγινε και εδώ χτυπήθηκε πολύ το γόητρο της μεσαίας τάξης, σχεδόν ισοπεδώθηκε.

8. Εξεταστική για το χρέος: Μια φούσκα μεγατόνων που είχε επενδύσει πολλά ο ΣΥΡΙΖΑ πριν τις εκλογές, κάλυψε πλήρως την διακυβέρνηση Κώστα Καραμνλή και έστειλε όλο το ανάθεμα στον Σαμαρά και λιγότερο στον Παπανδρέου, ο Σαμαράς δεν στοχοποιήθηκε άδικα,  αλλά έτσι έγινε, αυτή είναι η αλήθεια. Τι έγινε στο τέλος; ξεχωριστά πορίσματα που κατέληξαν στο αρχείο και στο χρονοντούλαπο της ιστορίας με τον μέσο Έλληνα ψηφοφόρο να βλέπει την όλη διαδικασία και να απορεί για το πως τελείωσε.

9.Σκάνδαλα Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ: Πολλή σκόνη, αρκετοί ψάχτηκαν, λίγοι όμως πήγαν στην δικαιοσύνη, ο Στουρνάρας έμεινε στην θέση του, κορυφαίοι πρώην Υπουργοί της Ν.Δ. δεν έπαθαν απολύτως τίποτα, ποιος την πλήρωσε; ο Παπαντωνίου.. δικαίως αλλά ήταν μόνο αυτός; Όχι ότι και η δικαιοσύνη στην Ελλάδα είναι αθώα περιστερά, αλλά λέμε τώρα.. Οι λίστες από το εξωτερικό τελικά δεν αξιοποιήθηκαν όσο έπρεπε, τα κέρδη ήταν ελάχιστα, το μαύρο χρήμα δεν πολεμήθηκε όσο έπρεπε και η κατάληξη ήταν πολύ απλή.. με τον κόσμο να διερωτάται αν μας δουλεύετε!
Η ζημιά και εδώ μεγάλη γιατί όλο το σκηνικό έμοιαζε σαν μια φούσκα, ενώ δεν ήταν φούσκα, προσοχή δεν λέω ότι κάποιοι  κατηγορήθηκαν άδικα, αλλά κανείς δεν πήγε με τα βραχιολάκια στον εισαγγελέα!

10. Υποστήριξη Π.Καμμένου: Το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ και όλος ο αριστερός και κεντροαριστερός χώρος που στήριζε την κυβέρνηση βρισκόταν συνεχώς σε στάση άμυνας όταν η Ν.Δ. χτυπούσε τον Π.Καμμένο, άπειρες οι φορές που στελέχη πρωτοκλασάτα του ΣΥΡΙΖΑ από το βήμα της Βουλής προσπαθούσαν να υπερασπιστούν τα καλά, τα κακά και τις αστοχίες του Προέδρου των ΑΝΕΛ. Και αυτό στον αριστερό και κεντρώο ψηφοφόρο δεν αρέσει, η εικόνα δεν ήταν καλή.

11. Άνοιγμά σε παλαιά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. : Η προσέγγιση στελεχών του παλαιού ΠΑΣΟΚ και της γηραιάς Ν.Δ. δεν αρέσει στον ψηφοφόρο που ψηφίζει ΣΥΡΙΖΑ και τον ψηφίζει για να κυνηγήσει τα σκάνδαλα της εταιρίας ΠΑΣΟΚ-ΝΔ Α.Ε. και αυτό όσο και να το εξηγείς στον πολίτη δεν καταπίνεται εύκολα. Όχι ότι κάποια στελέχη δεν αποδείχθηκαν πολύ αξιόλογα, όπως η κ.Κουντουρά που σάρωσε και στις Ευρωεκλογές με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά όπως και να το κάνεις όταν λες θα πολεμήσω το παλιό, δεν τους καλείς και στην πόρτα του Μαξίμου να πιείτε καφέ.

12.Υποεκτίμηση του αντιπάλου και άρνηση να πιστέψουν τις δημοσκοπήσεις: Το πράγματα βρόμαγε και βρόμαγε άσχημα, οι δημοσκοπήσεις δυστυχώς αποτύπωναν σωστά την εικόνα και η αλήθεια είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κάλυψε το -15% και με το ζόρι το πήγε στο 9%. Και αυτό το Μαξίμου δεν το είχε προβλέψει και το υποεκτίμησε, μέγα λάθος επίσης η άρνηση των στελεχών του να εμφανιστούν σε συγκεκριμένα κανάλια στην τηλεόραση αφήνοντας έτσι δρόμο ανοικτό στην ΝΔ να λέει ότι θέλει χωρίς να έχει αντίπαλο. Λάθος ήταν επίσης όλη η γενική αντιμετώπιση της ΝΔ και των στελεχών της, λάθος επίσης και η μη οργάνωση μια σωστής κομματικής βάσης που θα σπρώξει υποψηφίους στην περιφέρεια, οι συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ μπροστά στους Νεοδημοκράτες ήταν λες και έβλεπες μαθητές του Δημοτικού να αντιμετωπίζουν Λυκειόπαιδα. Γενικότερα ο ΣΥΡΙΖΑ πίστεψε σε κάποιο ροζ συννεφάκι του ότι αφού ήρθαμε στην εξουσία όλα θα γίνουν ηθικά και νόμιμα, αμ δε.. αμ δε..


Μέσες άκρες αυτή είναι η εικόνα του αποτελέσματος, ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε, η Ν.Δ. έκανε περίπατο και η Χ.Α. θα πάρει οριστικά τον δρόμο για το χρονοντούλαπο της ιστορίας αφού η ημερομηνία λήξης αυτού του μορφώματος είναι πολύ κοντά.

Στις 7 Ιουλίου θα έχουμε Βουλευτικές εκλογές, όπως ανακοινώθηκε από τον Κυβερνητικό εκπρόσωπο και στις 10 Ιουνίου θα γίνει η διάλυση της Βουλής, καλά να μάστε μέχρι τότε.
Λίγο πριν τις Βουλευτικές εκλογές θα τα ξαναπούμε γιατί τα προγράμματα και των δυο κομμάτων κολυμπάνε σε θολά νερά, περισσότερο αυτό της Ν.Δ., η οποία δεν θέλει να πει όλη την αλήθεια στον Ελληνικό λαό.


Ελλάδα-Κύπρος 
28/05/2019
Γιάννης.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ όχι υβριστικά σχόλια,το ellada-kupros δεν φέρει ευθύνη για τυχόν υβριστικούς χαρακτηρισμούς.Σφάξτε τους με το βαμβάκι..έχουμε πλούσιο λεξιλόγιο άλλωστε.