Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2021

H Τουρκία κοντά στο οικονομικό κραχ, αλλά τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δίνουν ανάσα με πακέτο 10δις δολάρια για επενδύσεις.

 Η Τουρκική λίρα καταποντίζεται καθημερινά, η πίεση που έχει αρχίσει από την Δευτέρα δείχνει ότι το βαρέλι δεν έχει πάτο, με τους πολίτες να αναγκάζονται να αγοράζουν τα βασικά τρόφιμα, όπως το λάδι με δελτίο σε μια προσπάθεια της Τουρκικής κυβέρνησης να πατάξει την αισχροκέρδεια και να μην αφήσει τις μεγάλες εταιρίες να στοκάρουν προϊόντα ώστε να τα πουλήσουν αγρότερα σε μεγαλύτερες τιμές. 

Η κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας δεν φαίνεται να διαθέτει τα απαιτούμενα ποσά για να τα ρίξει στην αγορά ώστε η οικονομία να σταματήσει να κλυδωνίζεται. Ο βασικός μισθός είναι 3 φορές κάτω από τον βασικό μισθό στην Ελλάδα, αντιλαμβάνεστε πως τα πράγματα γίνονται ασφυκτικά όσο η ισοτιμία της Τουρκικής λίρας με το δολάριο βυθίζεται καθημερινά. Ο καθαρός κατώτερος μισθός μειώθηκε από τα 380 δολάρια (338 ευρώ) τον Ιανουάριο στα 224 δολάρια (199 ευρώ).

Από σήμερα τα σουπερμάρκετ ενημερώνουν τους πελάτες τους ότι μπορούν να αγοράζουν μόνο έως και 5 λίτρα λάδι, 5 κιλά ζάχαρη και 5 κιλά αλεύρι. Καταστάσεις που θα τις βλέπαμε σε μια πτώχευση ή σε μια εμπόλεμη κατάσταση.

Όμως μέσα στο χάος που φαίνεται να πνίγει την Τουρκία και τον Ερντογάν τα ΗΑΕ που να θυμίσω εδώ ότι έχουν πολύ στενές διπλωματικές επαφές και με την χώρα μας, δίνουν απλόχερα στον Σουλτάνο 10δις δολάρια για επενδύσεις όπως τις βαφτίζουν. Η επίσκεψη και οι συζητήσεις για τις επενδύσεις είναι προγραμματισμένη για σήμερα με την άφιξη των υψηλών αξιωματούχων των ΗΑΕ στην Τουρκία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ όχι υβριστικά σχόλια,το ellada-kupros δεν φέρει ευθύνη για τυχόν υβριστικούς χαρακτηρισμούς.Σφάξτε τους με το βαμβάκι..έχουμε πλούσιο λεξιλόγιο άλλωστε.