Κυριακή 26 Απριλίου 2015

Ανακοίνωση του Κέντρου Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος με αφορμή την επέτειο του Δημοψηφίσματος της 24ης Απριλίου 2004

Το Δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου 2004 για το Σχέδιο Ανάν, είναι ένα κορυφαίο γεγονός της 55χρονης ιστορίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Για πρώτη φορά, οι πολίτες κλήθηκαν να εκφράσουν ελεύθερα και δημοκρατικά την άποψή τους για ένα σχέδιο λύσης που υποβλήθηκε από τον τότε Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν.

Οι Ελληνοκύπριοι απέρριψαν το Σχέδιο, με το συντριπτικό ποσοστό του 76%. Με αυτή την απόφαση, ο Κυπριακός Ελληνισμός απέρριψε ένα σχέδιο που ήταν διχοτομικό και απαράδεκτο και διέσωσε έτσι την Κυπριακή Δημοκρατία. Ταυτόχρονα, εξέφρασε τη θέληση και την αποφασιστικότητά του για μια λύση λειτουργική και βιώσιμη, μια λύση που θα αποκαθιστά την ενότητα και την ακεραιότητα της πατρίδας και του λαού μας. Έστειλε επίσης το μήνυμα ότι μια λύση Ομοσπονδίας θα πρέπει να έχει το σωστό περιεχόμενο. Ένα περιεχόμενο που θα διασφαλίζει την επανένωση του χώρου, του λαού, των θεσμών και της οικονομίας. Ένα περιεχόμενο που θα σέβεται πλήρως τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ένα περιεχόμενο χωρίς ρατσιστικές και διχοτομικές πρόνοιες, χωρίς εγγυήσεις ή επεμβατικά δικαιώματα της Τουρκίας ή άλλων χωρών. Ένα περιεχόμενο που θα διασφαλίζει την ειρηνική συμβίωση σε συνθήκες ασφάλειας, ευημερίας και προόδου.

Εξίσου ορθή με το ιστορικό αποτέλεσμα του Δημοψηφίσματος, ήταν και πολιτική που χάραξε και εφάρμοσε ο Τάσσος Παπαδόπουλος για διαχείρισή του. Με την πολιτική αυτή, η πλευρά μας πέτυχε τότε την άμεση εμπλοκή για πρώτη φορά και των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, την εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και, κυρίως, τη Συμφωνία της 8ης Ιουλίου 2006 που σε συνδυασμό με την επιστολή Γκαμπάρι της 15ης Νοεμβρίου της ίδιας χρονιάς, έθεταν τις βάσεις για μια νέα διαδικασία προκειμένου να επιτευχθεί μια λειτουργική και βιώσιμη λύση με το σωστό περιεχόμενο.

Εν αναμονή της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό και στη σκιά της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης που συνεχίζει να πλήττει τη χώρα μας, αλλά και των πρωτοφανών φαινομένων διαφθοράς και σύγκρουσης θεσμικών προσώπων, η φετινή επέτειος του Δημοψηφίσματος θυμίζει πως ο Κυπριακός Ελληνισμός διαθέτει το σθένος και την αποφασιστικότητα να συνεχίσει να υπερασπίζεται το δίκαιο, την αξιοπρέπεια και την ιστορία του.

Όσοι εντός και εκτός Κύπρου ποντάρουν σε εκμετάλλευση της παρούσας κατάστασης προκειμένου να επιβάλουν ή να πλασάρουν μια καταστροφική λύση, επαναλαμβάνουν το ίδιο λάθος που έκαναν οι ξένες πρεσβείες και οι διεθνείς απεσταλμένοι το 2004: υποτιμούν τη νοημοσύνη, τον πατριωτισμό και τις αντοχές του Κυπριακού Ελληνισμού καθώς και την αγάπη του για την Κυπριακή Δημοκρατία.

Λευκωσία, 23 Απριλίου 2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ όχι υβριστικά σχόλια,το ellada-kupros δεν φέρει ευθύνη για τυχόν υβριστικούς χαρακτηρισμούς.Σφάξτε τους με το βαμβάκι..έχουμε πλούσιο λεξιλόγιο άλλωστε.